Kurkunpään tulehdus – Iskikö äänen käheys vai lähtikö ääni kokonaan? Näin tunnistat ja hoidat oireita

Kun kurkunpään tulehdus iskee, äänen käheys on oire ja ääni voi kadota kokonaan. Lue, miksi puhumista pitää välttää ja miten ääni palautuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kurkunpään tulehdus aiheuttaa äänihuulten turpoamista ja siitä johtuvaa äänen käheytymistä. 

Kun kurkunpään tulehdus iskee, äänen käheys on oire ja ääni voi kadota kokonaan. Lue, miksi puhumista pitää välttää ja miten ääni palautuu.
Teksti:
Virve Järvinen

Kurkunpään tulehdus eli laryngiitti ilmenee aikuisella monesti flunssaoireiden yhteydessä. Äänen käheys on yksi oire ja tulehdus kurkunpäässä voi jopa viedä puheäänen mennessään. Miten oireet voi tunnistaa juuri kurkunpään tulehdukseksi? Kysyimme teemasta korva-, nenä- kurkkutautien Terveystalon erikoislääkäri Niklas Lindbladilta.

1. Millainen sairaus kurkunpään tulehdus on aikuisella?

Kurkunpään tulehdus on pikkulapsiperheissä tuttu, mutta se voi tulla aikuisellekin. Toisin kuin kaikkein pienimmillä, usein sairaalassa hoidettavilla lapsilla, aikuisilla kurkunpäätulehdus ei ole hankala sairaus. Se hoituu kotona.

Aikuisella kurkunpäätulehdus tulee useimmiten flunssan jälkitautina. Se on lähes aina viruksen aiheuttama sairaus.

2. Mitä oireita kurkunpään tulehdus aiheuttaa?

Laryngiitissä kurkunpään ja äänihuulten limakalvot turpoavat, mikä käheyttää äänen. Monella on tarve selvitellä kurkkuaan rykimällä.

Kurkku voi olla myös kipeä, ja sairastuneella voi olla tavallisia flunssan oireita, kuten käheä, kuiva yskä, nuha ja lievä kuume.

Aikuinen ei koe itseään kovin sairaaksi. Äänen käheytyminen on yleensä isoin haitta ja syy tarvittavaan sairauslomaan.

Lue myös: Kiusaako kurkun kutina ja kuiva yskä? Talvella kuiva huoneilma kuivattaa nenän ja nielun limakalvot – Hoida oireet ja torju vaivat lääkärin ohjeilla!

Kuiva huoneilma ja pakkanen aiheuttavat oireet: kurkun kutina ja kuiva yskä.
Työterveyslääkäri Erkko Klemetti suosittelee pitämään nenän limakalvoista hyvää huolta: ”Kun oivaltaa, miten hengityselimistömme toimii, välttyy monelta harmilta.” © iStock

3. Kun ääni on käheä, saako silloin puhua?

Puhuminen kuormittaa kurkunpäätä, ja siksi kurkunpäätulehdusta hoidetaankin äänilevolla. Kun tulee tarve puhua, kannattaa puhua normaalilla äänellä: kuiskaaminen pahentaa äänihuulten turvotusta. Ääni ei palaudu myöskään rykimällä, vaan levolla.

Puheääni syntyy, kun uloshengitysilma laittaa kurkunpäässä sijaitsevat äänihuulet värisemään. Kuiva äänihuulten limakalvo ei värähtele, ja sitä kannattaa kostuttaa. Kosteus voitelee limakalvon pintaa ja rauhoittaa siinä olevaa tulehdusta.

Ääntä kannattaa säästää tosissaan. Muuten äänihuuleen voi kasvaa hyvänlaatuinen muutos. Se ylläpitää käheyttä jatkossakin ja vaatii usein leikkaushoitoa.

4. Mikä on helppo tapa hoitaa ja selättää äänen käheys?

Pulloon puhaltaminen eli vastapainepuhallus on vanha, hyvä konsti kosteuttaa äänihuulia. Markkinoilla on samalla periaatteella toimiva laite, mutta puhallus onnistuu myös litran muovipullolla ja taipuisalla 60–80 senttimetriä pitkällä letkun pätkällä.

Laita pullon pohjalle 10–15 cm puhdasta vettä, työnnä letkun toinen pää veden pinnan alle, istu alas ja ota pullo syliisi. Puhalla pulloon 10–15 kertaa ja toista tämä muutaman kerran. Vaihda vesi uuteen ja toista puhallukset muutaman tunnin välein.

Huuhdo välineet päivittäin ja pese ne astianpesukoneessa muutaman kerran viikossa.

5. Mitä sauna tekee käheälle­ äänelle?

Vesihöyry kostuttaa äänihuulia. Lempeä, mieto, kostea sauna on hyvää höyryhoitoa käheälle äänelle.

Äänihuulia voi kosteuttaa myös apteekista saatavalla vesipiipulla eli muovista valmistetulla inhalaattorilla.

Jos kurkunpääongelmat ovat toistuva, flunssaan liittyvä vaiva, kostutustoimet kannattaa aloittaa ajoissa. Kosteuttaminen voi ehkäistä tai ainakin lieventää äänen käheyttä.

Lue myös: Höyryhengitys – milloin se auttaa ja helpottaa oloa? Lääkäri neuvoo, kenelle sopii perinteinen tapa, vesipiippu, inhalaattori tai höyryhengityslaite

6. Mikä helpottaa yskää ja kurkkukipua?

Teelusikallinen hunajaa on osoittautunut yskänlääkkeitä tehokkaammaksi keinoksi hillitä lapsen yskää. Se toimii myös aikuisilla.

Kuiva kurkku ja nielu yskittävät, ja niiden kosteudesta voi huolehtia juomalla lämmintä.

Jos yskä vie kokonaan omat ja perheen unet, kannattaa hakea apua lääkäriltä. Itsehoidossa myytävät yskänlääkkeet jättäisin tehottomina hankkimatta.

Kurkkukipua voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla imeskeltävillä tableteilla ja suusuihkeilla. Niiden teho voi olla vaatimaton.

Lue myös: Hunaja lievittää ärsytysyskää ja rauhoittaa ärtynyttä kurkkua 

7. Koska kurkunpää­tulehdus vaatii lääkärin hoitoa?

Kurkunpäätulehdus voi hankaloittaa keuhkojen toimintaan liittyvän perussairauden hoitoa. Huonolla tuurilla se voi olla alku keuhkokuumeelle. Sen riski kasvaa, jos sairastunut on iäkäs ja huonokuntoinen.

Lääkäriin pitää hakeutua, jos aikuisella kurkunpäätulehdukseen liittyy hengenahdistusta ja sisään hengittäminen vaikeutuu. Tällöin kyse ei välttämättä olekaan kurkunpää- vaan kurkunkannen tulehduksesta. Kurkunkansi on läppä, joka sulkee nielaistessa hengitystiet. Jos se tulehtuu, kurkku voi turvota umpeen.

Kurkunkannen tulehdus on Suomessa hyvin harvinainen sairaus. Se on häädetty rokotuksilla.

Lue myös: Äänisairaus yllätti puhetyöläisen: ”Pahinta on, että ilmaisuni kapenee ja puheeni on köyhempää”

8. Tarttuuko kurkun­­pään tulehdus?

Kurkunpäätulehdus tarttuu samalla tavalla kuin kaikki hengitysinfektiot eli pisaratartuntana, joten hyvä käsi- ja yskimishygienia suojaa tartunnoilta. Se ei ole tartuttajana aktiivisimmasta päästä, mutta tartunnan ajankohta tekee sen ehkäisemisen hankalaksi. Kurkunpäätulehdus tarttuu voimakkaimmin päivä, pari ennen oireita ja päivä pari niiden jälkeen.

Jos perheessä on laryngiittia, kannattaa välttää halailua. Maskin käyttö voi pienentää jonkin verran tartunnan riskiä. Sitä voi suositella iäkkäille ja hauraille perheenjäsenille ja henkilöille, joilla on puolustuskykyyn vaikuttava sairaus tai lääkitys.

Influenssa-, korona- ja RSV-rokote suojaavat hengitystieinfektioilta, ja sitä kautta kurkunpäätulehdukselta. RSV-rokotteella ehkäistään hankalaa keuhkokuumetta, ja rokotetta on saatavilla jo raskaana oleville ja yli 60-vuotiaille. Toistaiseksi apteekissa noin 225 euroa maksava rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan se pitää maksaa itse.

9. Mikä on krooninen kurkunpäätulehdus?

Kroonisesta kurkunpäätulehduksesta puhutaan, kun kurkunpäähän on tullut kroonisia muutoksia. Käheä ääni kertoo näistä muutoksista. ­Pitkittynyttä äänen käheyttä voidaan hoitaa puheterapiassa ja tarvittaessa leikkaushoidolla.

Kurkunpäätulehdus paranee viikossa. Jos tupakoijalla ääni on käheä vielä kahden viikon ja muilla neljän viikon jälkeen, tulee lähteä lääkäriin. Varsinkin tupakoijalla taustalla voi olla vakava muutos eli kurkunpääsyöpä.

10. Kertooko äänen käheys aina kurkunpään tulehduksesta?

Äänen käheytyminen voi johtua myös tupakoinnista, refluksitaudista tai astman hoidossa käytetystä, suun kautta hengitettävästä kortisonilääkkeestä. Refluksitaudissa hapanta mahansisältöä voi nousta kurkkuun saakka, mikä ärsyttää kurkkua. Astmalääkkeen mahdolliselta haitalta välttyy, kun muistaa huuhdella suun huolellisesti vedellä lääkkeen oton jälkeen.

Nenän tehtävänä on kostuttaa ja lämmittää hengitysilmaa. Ellei nenä toimi kunnolla, se heijastuu kurkunpäähän. Allerginen ja muusta syytä aiheutunut nuha voi kuulua äänessä käheytenä. 

Lue myös: Kuiva nenä kaipaa öljyä – Näillä vinkeillä hoidat ja hellit nenän limakalvoja

X