Kuumuus voi pilata lääkkeet – Lääkitys vaatii helteillä huolellisuutta! Tulehduskipulääkkeetkin voivat aiheuttaa yllättäviä yhteisvaikutuksia

Kesällä esimerkiksi mökkimatka kuumassa autossa voi olla haaste lääkkeiden säilyvyyden kannalta. Helle vaikuttaa myös omaan hyvinvointiin, joten lääkityksen kanssa on syytä olla tarkkana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© Jorma Marstio/om-arkisto

Kesällä esimerkiksi mökkimatka kuumassa autossa voi olla haaste lääkkeiden säilyvyyden kannalta. Helle vaikuttaa myös omaan hyvinvointiin, joten lääkityksen kanssa on syytä olla tarkkana.
Teksti: Marja Aalto

Kesän helteet ja kuumuus vaikuttavat siihen, miten eri lääkkeet säilyvät ja siksi lääkkeiden säilytysohjeet kannattaakin tarkistaa. Omaa lääkehoitoakin kannattaa helteellä tarkastella, esimerkiksi tulehduskipulääkkeet vaativat käyttäjältään huolellisuutta. Näin neuvoo apteekkari Mika Wallin Kauhajoen Ykkösapteekista.

Kun tulehduskipulääkkeet ovat helteellä tarpeen, millaisia terveysriskejä niiden käytössä voi ilmetä?

Tulehduskipulääkkeet voivat kuormittaa munuaisia yhdessä helteestä johtuvan kuivumisen kanssa ja niitä olisi hyvä välttää helteillä mahdollisuuksien mukaan ainakin, jos ei ole huolehdittu riittävästä nesteytyksestä ja viilennyksestä.

Iäkkäät ja pienet lapset ovat alttiita kuivumiselle. Muutenkin helteellä on tärkeää hoitaa nesteytys. Pelkkä vesi ei usein riitä. Kannattaa käyttää lisäksi apteekin nesteytysjuomaa. Siinä on oikeassa suhteessa suolat ja sokerit.

Lue myös: Valitse oikea kipulääke – Lue neuvot! Näin omat sairaudet ja lääkitys vaikuttavat tulehduskipulääkkeen valintaan ja käyttöön

Valitse oikein itselle sopiva kipulääke.

Kivunhoidossa kipulääkkeen valinnalla on väliä. Esimerkiksi ibuprofeenia ei suositella raskaana oleville ja iäkkäidenkin kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta. © iStock

Millaiset lääkkeet ovat erityisen herkkiä reagoimaan kuumuuteen?

Esimerkiksi mökkimatka kesällä voi olla ongelma lääkkeille. Osa lääkkeistä, kuten insuliini ja biologiset lääkkeet, pitää säilyttää jääkaappilämpötilassa. Insuliini on herkkä lämpötilalle ja sen rakenne voi hajota liian lämpimässä. Silloin se on käyttökelvoton. Näin voi käydä lyhyehkölläkin matkalla, jos autossa on kovin kuuma.

Jääkaappilämpötilaa vaativat lääkkeet kannattaa pakata vaikkapa autojääkaappiin tai laittaa kylmälaukkuun kylmäkallejen kanssa niin että ne pysyvät viileinä koko matkan. Toisaalta insuliinia ei kannata laittaa myöskään aivan kiinni kylmäkalleen, ettei se pääse jäätymään. Se on herkkä myös jäätymiselle.

Pitäisikö lääkkeitä varjella auringonvalolta?

Kyllä. Jotkut pitävät lääkkeiden läpipainolevyjä tai täytettyjä dosetteja ikkunalla. Silloin se altistuu suoralle auringonvalolle. Se on lääkkeille haitallista.  Lääkkeitä ei kannata jättää auringonvaloon. Dosettiin jaettuna ne kannattaa säilyttää lääkekaapissa.

Kesällä myös suoraan porottava aurinko saattaa nostaa lämpötilaa varsinkin autossa todella kuumaksi.

Jos auringonvalo ja lämpö ovat haitaksi lääkkeille, voisiko lääkkeitä säilyttää aina jääkaapissa?

Jotkut laittavat kaikki lääkkeet varmuuden vuoksi lääkekaappiin, koska arvelevat, että ne säilyvät siellä paremmin. Näin ei ole, se on myytti. Jääkaappi ei tee hyvä niille lääkkeille, jotka pitää säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaapissa kun on korkea kosteusprosentti.

Lue myös: Turvallinen lääkehoito vaatii valppautta – Päivitä lääkityslista, ajasta puhelimeen lääkkeiden ottaminen, varmista lääkeaineen teho syömällä oikein

Turvallinen lääkehoito voi taata parhaan mahdollisen hoitotuloksen.

Turvallinen lääkehoito on monen tekijän summa. Lääkityslista tuo lisää turvaa ja sen ylläpitäminen kannattaa. © iStock

Ovatko kipugeelit oikeasti tehokkaita?

Suun kautta otettavat lääkkeet ovat tehokkaita, koska ne imeytyvät enemmän elimistöön. Kolikon kääntöpuolena ne myös aiheuttavat herkemmin haittavaikutuksia. Kipugeelien käyttö on lisääntynyt ja niillä saadaan usein hyvää tehoa aikaan pienemmillä haittavaikutuksilla.

Voiko kipugeeliä siis käyttää huoletta?

Paikallisiin kipugeeleihinkään ei voi suhtautua huolettomasti. Myös niistä lääkeaine imeytyy verenkiertoon, joten niidenkin kanssa kannattaa tarkistaa, sopiiko se itselle. Jos voitelee koko selän kipugeelillä ja käyttää sitä pitkään, altistuminen voi olla yllättävän voimakasta.

Aina kannattaa kysyä apua apteekissa. Kerran asiakas tuli ostamaan vaimolle jalkakipuun kipugeeliä. Sain kysyttyä tarkemmin vaivasta ja kävi ilmi, että rouvalla olikin rakkulainen kipeä ihottuma jalassa ja he ajattelivat, että kipugeeli on hyvä valinta tähän kipuun. Soitin asiakkaan luvalla terveyskeskuksen päivystykseen, josta ohjattiin saman tien lääkärintutkimuksiin, koska epäiltiin ruusuinfektiota. Asiakas lähti apteekista ilman kipulääkettä.

Lue myös: Jalka punoittaa ja turpoaa kivuliaasti – Onko jalassa kihti tai ruusu? Näin tunnistat oireet

jalka punoittaa

Raajojen toistuva tai jatkuva polte on oire, jonka selvittely kuuluu lääkärille. © iStock

X