Parempaa seksiä – ja enemmän! Lue seksuaaliterapeutin neuvot, joilla herätät seksihalut ja vaalit läheisyyttä

Seksi on tauon jälkeen uutta ja erilaista. Siitä tulee hyvää, kun antaa itselle aikaa. Omaa mieltä ja kehoa voi viritellä tulevaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Huumori ja kokeilunhalu kuuluvat hyvään seksiin. Hyvältä tuntuva läheisyys löytyy kokeilemalla.

Seksi on tauon jälkeen uutta ja erilaista. Siitä tulee hyvää, kun antaa itselle aikaa. Omaa mieltä ja kehoa voi viritellä tulevaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Kaipaatko parempaa seksiä? Näin seksihalut heräävät ja rakastelu tuo vipinää makuuhuoneeseen. Lue vinkit ja vastaukset, joita antaa erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Susanna Syld.

1. Miksi seksi jännittää tauon­ jälkeen?

Seksi ei ole mitään pyöräilyä, jonka kerran opittuaan osaa aina. Seksi voi tuntua vieraalta, jos edellisestä kerrasta on pitkä aika. Kuten kaikki uusi ja vieras, seksikin voi pelottaa.

Ihminen muuttuu ja kehittyy koko ajan. Vartalomme muuttuu, eikä se välttämättä pidä enää samanlaisesta kosketuksesta kuin ennen. Seksi on tauon jälkeen aina uutta, vaikka kumppani olisi tuttu. Uuteen alkuun voi liittyä esimerkiksi pelkoa omasta osaamisesta ja siitä, miten oma keho toimii tauon jälkeen tai kelpaako se enää kumppanille. Sekin voi mietityttää, tuntuuko seksi enää hyvältä.

Puhuminen helpottaa jännitystä. Kun uskaltaa kertoa omista peloistaan, saa usein huomata, että toinen tuntee samoin.

2. Mitä pitää ottaa huomioon­, jos aloittaa­ seksin uudelleen iäkkäänä?

Oli ihminen minkä ikäinen tahansa, seksuaalinen nautinto ei ole vain kehojen kohtaamista. Vaikka keho ei pystyisi entisenlaisiin asioihin, mieli pystyy. Kahden ihmisen yhteisessä nautinnossa onkin pitkälti kyse siitä, mitä mielessä tapahtuu ja miten kohtaamme toisemme.

Keho nauttii kosketuksesta, vaikka siinä olisi kremppoja tai sairautta. Toiselle voi tarjota ja itse voi vastaanottaa nautintoa niin kauan kuin pystyy koskettamaan toista ja vastaanottomaan kosketusta. Tapoja koskettaa toista eroottisesti ja herättää hyvänolon hormonit on muitakin kuin yhdyntä.

Lue myös: Mies, vältä nopea laukeaminen yhdynnässä – Näin sinusta voi tulla kestävämpi kumppani eikä seksi ole enää ohi hetkessä

3. Miten palata seksiin, jos syy taukoon on omassa tai kumppanin sairaudessa?

Tapa toteuttaa seksiä sairastumisen jälkeen monesti muuttuu. Se muuttaa tapaa saada ja antaa nautintoa. Se voi saada parin pelkäämään, että seksi sattuu tai sillä voi satuttaa. Avoin keskustelu auttaa selvittämään solmuja.

Vaikka seksistä jää jotain pois, jotain tulee tilalle, eikä muutos tapahdu välttämättä huonompaan suuntaan. Sek­suaalisuus ymmärretään usein pelkkänä yhdyntänä, vaikka sillä tarkoitetaan kaikkea läheisyyttä ja aistillisuutta. Yhdessä on hyvä miettiä, miten lisätä suhteeseen läheisyyttä.

Huumori ja kokeilunhalu kuuluvat hyvään seksiin. Hyvältä tuntuva läheisyys löytyy kokeilemalla.

4. Voiko paluuta seksiin harjoitella yksin?

Omaa mieltä voi ja kannattaa viritellä tulevaan. Voi maata sängyllä tai sohvalla ja miettiä, miltä kumppanin kosketus tuntuisi.

Omaa kehoa voi myös herätellä omalla kosketuksella. Voi kokeilla, miltä kosketus tuntuu eri puolilla kehoa ja miten tuntuma muuttuu, kun kosketus esimerkiksi viipyilee, tihenee tai kovenee.

Suihkussa ja saunan lämmössä voi olla mukavampi tunnustella omaa, lämmintä vartaloa. Koskettelun tarkoituksena on kokea ja löytää mielihyvää omasta kehosta. Ellei tiedä, mistä oma keho syttyy, siitä kertominen toiselle on haastavaa.

5. Kannattaako seksiin ­ryhtyä, jos tauko on tappanut halut?

Kun seksistä on pitkä aika, ihminen vieraantuu halun tunteesta. Niin tapahtuu, jos ymmärtää seksin toimintana, joka saa alkunsa spontaanista halusta.

Halu voi olla myös responsiivista halua eli halua, joka herää jostain ärsykkeestä. Ärsyke voi olla mikä tahansa aisteilla havaittava asia, kuten kosketus, tuoksu tai eroottinen kuva tai musiikki.

Responsiivisen halun herättäminen vaatii aikaa ja uteliaisuutta. Se herää kokeilemalla, ja pitkän tauon jälkeen monesti eri asioista kuin aiemmin.

Lue myös: Kumppani tuntuu vieraalta – Miten palauttaa seksin huuma ja tunneyhteys parisuhteeseen? Näin neuvoo seksuaaliterapeutti

6. Parempaa seksiä – Miksi sanotaan, että puhuminen on tärkein seksiteko?

Puhuminen auttaa avaamaan seksisolmuja. Se ylläpitää seksuaalisuutta tilanteessa, jossa fyysinen läheisyys ei onnistu. Puheella voi koskettaa ja kiihottaa toista ja ohjata kumppania tuottamaan juuri sellaista nautintoa, josta itse pitää. Kun hyvästä seksistä saa ja antaa palautetta, saa jatkossakin hyvää seksiä.

Seksistä puhuminen on tottumattomalle haastavaa. Se on puhetta omista toiveista ja tarpeista. Niistä puhuminen on hankalaa, ellei itse tiedä, miten haluaa ja toivoo.

Puhuminen edellyttää otollista ilmapiiriä ja turvallista suhdetta. Jos puhuminen on vaikeaa, voi kirjoittaa.

Lue myös: Erektiöhäiriö ei estä seksiä – Nosta kissa pöydälle ja pidä kipinää yllä uusin vivahtein parisuhteessa!

Erektiohäiriö ei estä seksiä.
Miten erektion voi saada takaisin? © iStock © iStock

7. Miksi seksistä ei ­kan­nata luopua kokonaan?

Kenenkään ei tarvitse lähteä seksiin, jos ei itseä innosta. Elämä voi olla hyvää ja täyttä ilmankin. Seksuaalisesta nautinnosta saatava hyvä olo on kuitenkin energian ja voiman lähde, joka säteilee muille elämänalueille. Se on voimavara, joka tuo iloa, lievittää stressiä ja parantaa itsetuntoa ja unen laatua.

Läheisyys ei lopu, vaikka yhdynnät jäisivät. Hieronta, mielihyvää tuottava kosketus, eroottiset elokuvat, yhteiset kylvyt ja suihkut voivat tuoda suhteeseen iloa.

8. Miten estää, ettei odotettu seksi aiheuta pettymystä?

Pitkän tauon jälkeen seksi on uutta ja ainutlaatuista. Se on omanlaisensa kokemus, jota ei kannata lähteä vertaamaan aiempiin kokemuksiin. Menneen haikailusta saa vain kurjan olon.

Valtavat odotukset tuottavat pettymyksiä. Niitä tulee, jos odottaa seksiltä vain orgasmia. Tällöin seksistä tulee puurtamista ja iso osa nautinnosta jää kokematta. Hyvä seksi on matka­, jossa kannattaa pysähtyä nauttimaan välietapeista. Silloin lopputuloksena voi olla parempaa seksiä.

Seksiin ryhtyminen pitkän tauon jälkeen vaatii harjoittelua ja myötätuntoa itseä ja kumppania kohtaan. Jos läheisyys ei tällä kertaa tuntunut parhaimmalta, ensi kerralla kokeillaan jotain toista.

Lue myös: Lisää seksiä! Näin ikääntyvä nainen saa entistä parempaa seksiä – Lue seksuaaliterapeutin neuvot

9. Koska tauko tekee ­seksille hyvää?

Seksi ei ole muusta elämästä irrallinen asia. Siihen voi olla helpompi heittäytyä silloin, kun mielen päällä ei ole miljoonaa asiaa. Kuormittavassa tilanteessa seksistä voi kadota sille hyvää tekevä rentous.

Tauko voi olla hyväksi, jos se tuo seksiin kaivattua uutta tai seksistä on tullut viikoittaista pakkopullaa. Tauko voi olla paikallaan, kunhan sen aikana mietitään, miten seksistä tulisi taas nautinto. Seksuaaliterapeuttina en kuitenkaan kehota ketään seksitaukoon.

10. Voiko tauko muuttaa omaa seksuaalista suuntautuneisuutta?

Tauko ei muuta kenenkään seksuaalista suuntautuneisuutta, mutta se voi auttaa löytämään oman, todellisen seksuaalisuuden. Sen aikana voi huomata, että on kiinnostunut seksistä omaa sukupuolta olevien ihmisten kanssa.

Pitkässä intiimissä suhteessa oman pinnan alle jääneen seksuaalisuuden herääminen voi olla pelottava asia, sillä se saattaa loukata toista osapuolta. Toisen ihmisen kanssa eläminen vääristä syistä satuttaa vielä enemmän, ja siksi kannustan itsetutkiskeluun ja rehellisyyteen.

Artikkelia on muokattu 2.11.2023

Lue myös: Naisen orgasmi ja hekuman huippu on opittavissa itsetyydytyksen avulla – Tuntoherkän klitoriksen tunteminen takaa nautinnon huipentuman

X