Elokuva-arvio: Tottelemattomuus kietoo kaksi naista yhteen kielletyn rakkauden pauloihin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Rachel McAdamsin ja Rachel Weiszin näyttelemien naisten rakkaus joutuu koetukselle suvaitsemattomassa yhteisössä. © Candlelight Productions / Yle
New Yorkissa valokuvaajan uraa tehnyt Ronit palaa Lontoon ortodoksijuutalaiseen yhteisöön, joka on torjunut hänet nuoruuden ihastuksen vuoksi. Paluu nostaa jälleen pintaan yhteisön ja perheen sisäiset jännitteet kun tukahdutettu rakkaus syttyy uudelleen.

Tottelemattomuus (Disobedience) on brittiläinen draamaelokuva vuodelta 2017. Uskonnollisissa yhteisöissä puhutaan herkästi armosta ja myötätunnosta, mutta kumman valikoidusti niitä usein jaetaan. Sen huomaa valokuvaaja Ronit, joka suru-uutisen vuoksi palaa New Yorkista Lontoon ortodoksijuutalaiseen yhteisöön. Se hylkäsi aikoinaan Ronitin hänen seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

Nuoruudenihastus Esti on päätynyt naimisiin molempien lapsuudenystävän Dovidin (Alessandro Nivola) kanssa, peittää hiuksensa peruukilla ja yrittää muutenkin noudattaa sääntöjä. Kahden naisen välinen kipinä ei kuitenkaan ole päässyt hiipumaan, ja uutta kriisiä kohti kuljetaan. Yhteisön empatia on vähissä, mutta Sebastián Lelion elokuvassa sitä riittää. Rachel Weisz ja Rachel McAdams tulkitsevat sydämeenkäyvästi naisia, jotka tahtovat lopultakin jättää paheksuvat katseet ja itsepetokset taakseen.

Naomi Aldermanin romaaniin pohjautuvassa draamassa eletään vanhoillisjuutalaisten hartaan rytmin mukaan. Tumman hiljaisuuden keskellä The Curen iki-ihana Lovesong tuikahtaa kuin auringonsäde.

****½

Tottelemattomuus, pe 2.7. klo 21.00, Teema & Fem

X