Teetä vaativat turvalaitteiden asennukset luotettavalla ammattilaisella.
Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. Silti maassamme tehdään vuosittain lähes 3 000 asuntomurtoa, niistä tuhatkunta vapaa-ajan asuntoihin.
Teksti: Vesa Ylä-Jääski
Asuntomurto ei ole yhtä suuri uhka Suomessa kuin tulipalot, joissa menehtyy vuosittain kymmeniä ihmisiä.
Myös vesivahingoista koituu suuria kustannuksia, jopa vaaraa terveydelle. Toimi huolellisesti keittiössä, saunassa ja avotulen kanssa. Tarvitsetko turvaliettä? Huolehdi tulisijojen ja hormien kunnosta ja nuohouksista. Kaikkiin huoneisiin tarvitaan palovaroittimet, joiden toiminnan testaat kuukausittain.
Varotoimet kodin turvaksi
Asuntomurto tapahtuu, kun paikalle osuva rikollinen saa tilaisuuden ja valvonta on puutteellista. Jo havainto valvonnasta voi ehkäistä tai keskeyttää rikollisen puuhat. Valvontakamera havaitsee tiedustelun ja paljastaa kutsumattoman vieraan. Kuvasta näkee myös myrskyvauriot.
Korjauta tarvittaessa luotettavalla ammattilaisella ovet ja lukot turvallisemmiksi. Älä päästä tuntematonta kynnyksen yli. Lukitse ovet ja sulje ikkunat.
Pidä koti asutun näköisenä esimerkiksi huokeilla automaattivaloilla. Pyydä naapuria luomaan lumet, leikkaamaan nurmikko ja tyhjentämään postilaatikko, jotta asuntomurto on epätodennäköisempi poissa ollessasi.
Napin painallus asettaa älykodin tilaan ”poissa”. Hälytin aktivoituu, veden tulo sulkeutuu, tarpeettomat sähkölaitteet sammuvat, takaovi lukittuu ja lämpötila alenee. Auki unohtuneesta ovesta tulee varoitus.
Turvaa voi parantaa yksinkertaisemmillakin konsteilla. Älyanturi varoittaa kosteudesta ja nokkela lämpömittari uhkaavasta jäätymisestä kotona tai mökillä. Korjauksilla estetään vahingot.
Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 10/22.