Kohti parempia yöunia omilla valinnoilla – Pidä säännöllinen nukahtamisrytmi ja arvosta unta

”Päivittäinen ulkoilu ja liikunta auttavat parempiin uniin, samoin pimennysverhot näin valoisien kesäöiden aikaan”, Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Päätoimittaja Erkki Meriluoto.

"Päivittäinen ulkoilu ja liikunta auttavat parempiin uniin, samoin pimennysverhot näin valoisien kesäöiden aikaan", Erkki Meriluoto kirjoittaa.
Teksti: Erkki Meriluoto

Ei ole ihme, että nyt työpäivän aamuna väsyttää. Tein useampia omia virheitä eilen, joilla vaikutin yöunieni määrään ja laatuun. Viiden kilometrin juoksulenkki alkuillasta oli hieman liian myöhään rytmini kannalta – se piristi oloa väärään vuorokaudenaikaan.

Kaupan edullisen mansikkatarjouksen vuoksi ajauduimme paistamaan lettuja iltaruoaksi. Tietenkin sen kylkeen piti keittää kahvit – ei sekään ollut viisainta nukahtamisen kannalta.

Lopulta löysin itseni sängystä vielä iltayhdentoista aikaan kukkumasta kännykkää tuijottaen. Vaikka pääpuuhana olikin viestittelyt kaverien kanssa, niin tietenkin eksyin myös työsähköpostien puolelle. Sieltä mieleen ryöpsähti taas hoidettavien asioiden listaa, joka surrasi päässä pitkään ennen nukahtamista.

Kun viimein nukkumatti saapui, pian sen vanavedessä myös 4-vuotias tytär kipitti omasta huoneestaan viereen tuhisemaan ja antamaan herttaisia kylkipotkuja aamuun asti.

Nukahtamisrytmi johdattaa unen päähän

Tuoreessa Coronaria Uniklinikan kyselyssä nukkumisestaan kertoi peräti 5 000 suomalaista. Väsyneimmäksi joukoksi tunnustautuivat 41–55-vuotiaat naiset, joista 11 prosenttia myönsi olevansa niin väsyneitä, että voisivat nukkua kaiket päivät.

Parhaiksi univinkeiksi unilääkäri Janne Kanervisto antaa säännöllisen nukahtamisrytmin vaalimisen sekä ylipäänsä unen arvostamisen – ihmisen pitää rauhoittua hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Kofeiinia ja alkoholia on hyvä vältellä. Kofeiinin vaikutusaika on aivoissa yli kymmenen tuntia. Iltapäiväkahvien ajankohtaa kannattaa siis miettiä tarkasti.

Päivittäinen ulkoilu ja liikunta auttavat parempiin uniin, samoin pimennysverhot näin valoisien kesäöiden aikaan.

Väsymystä helpottamaan yli puolet vastaajista kertoi nukkuvansa päiväunia silloin tällöin. Tästä taidosta olen kateellinen, sillä itseltäni päiväunet eivät ole aikuisiällä onnistuneet. Joillekin on suotu lisäksi kyky nukahtaa eri liikennevälineiden kyydissä – arvokasta osaamista.

Toivotan kesäkiireiden vastapainoksi sikeitä ja voimat palauttavia unia!

Lue myös: Mikä auttaa nukahtamaan? Selätä valvominen ja unettomuus – Lue erikoistutkijan ohjeet hyvän unen saamiseen

Vaikka unettomuus turhauttaa, kannattaa siihen suhtautua rennosti ja hyväksyä, että välillä ­nukkuu hyvin ja välillä vähän huonommin. Pitkäaikaiseen unettomuuteen kannattaa hakea apua. <span class="typography__copyright">© iStock</span>

Vaikka unettomuus turhauttaa, kannattaa siihen suhtautua rennosti ja hyväksyä, että välillä ­nukkuu hyvin ja välillä vähän huonommin. Pitkäaikaiseen unettomuuteen kannattaa hakea apua. © iStock

X