Käytätkö liikaa suolaa? Oireet sen kyllä paljastavat – Vältä turhat terveysriskit ja lue nämä ravitsemusterapeutin neuvot!

Tutkimusten mukaan mitä vähemmän suolaa syömme, sen parempi. Ravitsemusterapeutin mielestä monet vanhat suolauskomukset olisi jo aika heittää romukoppaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ripotteletko liikaa suolaa? Elimistön oireet kyllä paljastavat terveyttä uhmaavan arkitavan.

Tutkimusten mukaan mitä vähemmän suolaa syömme, sen parempi. Ravitsemusterapeutin mielestä monet vanhat suolauskomukset olisi jo aika heittää romukoppaan.
Teksti:
Hanna Vilo

Ruokasuola eli natriumkloridi on luonnossa esiintyvä mineraali. Nykyään liikaa suolaa syö moni – ja oireet paljastavat sen eri tavoin. Kysyimme 10 kysymystä suolan käytöstä. Näin vastaa ja neuvoo laillistettu ravitsemusterapeutti Tuija Pusa Sydänliitosta.

1. Miksi suolan käyttöä pitäisi vähentää? Sitähän on käytetty iät ja ajat.

On totta, että Suomessa kuten muuallakin maailmassa on pitkään käytetty suolaa. Ennen jääkaappien ja pakastimien keksimistä suolaaminen oli ainoa tapa saada ruoka säilymään. Suolalla oli jo silloin haittapuolensa: runsas käyttö lisäsi riskiä sairastua moniin eri sairauksiin.

Nykyään ruoka saadaan säilymään ilman runsasta suolan käyttöä, minkä takia sen saantia olisi hyvä pyrkiä vähentämään.

2. Jos käyttää liikaa suolaa, millaiset oireet se aiheuttaa?

Runsas suolan käyttö lisää riskiä sairastua moniin eri sairauksiin mutta aivan erityisesti sydän- ja verisuonisairauksiin. Lisäksi runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta, mikä vähitellen lisää valtimoiden tukkeutumista. Valtimoita on kaikkialla kehossa, mukaan lukien aivoissa ja sydämessä. Siksi runsas suolan käyttö lisää riskiä sairastua myös aivoverenkiertohäiriöihin.

Suola lisää myös kalsiumin erittymistä virtsaan, minkä takia runsas käyttö voi vähitellen altistaa osteoporoosille eli luukadolle. Tutkimusnäyttöä on myös siitä, että runsas suolan käyttö lisää riskiä sairastua mahasyöpään.

3. Tarvitseeko ihminen edes suolaa?

Suolan sisältämä natrium on yksi elimistön tärkeimpiä kivennäisaineita. Se muun muassa säätelee nestetasapainoa ja osallistuu hermoston ja lihasten toimintaan. Natriumin tarve on kuitenkin hyvin pieni, suolaksi laskettuna vain 1,3 grammaa.

Tavallista kotiruokaa syövä saa sen helposti luontaisia lähteitä eli lihaa, maitoa, kalaa ja kananmunaa syömällä. Lisäksi natriumia on pienempiä määriä myös monissa kasviksissa ja viljoissa. Lisättyä suolaa ei periaatteessa tarvittaisi lainkaan.

Lue myös: Terveellinen ruokavalio antaa virtaa ja pitää mielen kirkkaana – Ravitse kehoasi oikein! Lue neuvot arjen ruokailuihin

Terveellinen ruokavalio auttaa kehoa ja mieltä jaksamaan.
Terveellinen ruokavalio ja tasapainoiset ateriat sopivin välein auttavat jaksamaan arjessa. Suosi terveellistä kotiruokaa! © Niclas Mäkelä/Otavamedia

4. Voiko saada liikaa suolaa, vaikka sitä ei juurikaan käyttäisi ruoanlaitossa? Mistä piilosuolan tunnistaa?

Kyllä. Länsimaisessa ruoassa käytetään paljon suolaa, vaikka se ei terveyden kannalta olekaan hyödyllistä. Suolan virallinen saantisuositus on alle 5 g/vrk kaikille aikuisille. Miesten suolan saanti on siitä huolimatta keskimäärin 9,5 g/vrk ja naisten 6,9 g/vrk.

Suurin osa ruoasta saamastamme suolasta tulee piilosuolana. Sitä on runsaasti muun muassa leivässä, leivän päällisissä, liemikuutioissa, fondeissa, mausteseoksissa, soijakastikkeessa, ketsupissa, puolivalmisteissa, valmisruoissa, säilykkeissä, muroissa ja snack­seissä. Itse ruokaan lisätty suola on päivän suolasaldosta yleensä vain pieni murto-osa.

Omaa suolan käyttöä voi arvioida Sydänliiton Testaa suolan saantisi -testillä.

5. Miten omaa suolan saantia kannattaa alkaa vähentää?

Helppo keino on valmistaa itse ruokaa tuoreista raaka-aineista, jolloin suolan määrään pystyy vaikuttamaan itse. Lisäksi kannattaa suosia Sydänmerkki-tuotteita. Niissä on vähemmän suolaa kuin muissa vastaavissa tuotteissa.

Kaupassa käydessä kannattaa myös lukea tuoteselosteita. Hyvä tavoite on pyrkiä valitsemaan leipiä ja leivän päällisiä, joiden suolapitoisuus on alle 1 g/100 g. Lisäksi leivän päälle kannattaa laittaa juuston tai leikkeleen sijaan tuoreita kasviksia, sillä ne eivät sisällä suolaa ollenkaan.

6. Ovatko luontaistuotekaupan erikoissuolat terveellisempiä kuin ruokasuola?

Eivät ole. Markkinoinnin avulla on haluttu luoda kuva, että erilaiset erikoissuolat sisältäisivät paljon terveydelle hyödyllisiä kivennäisaineita ja olisivat siten tavallista suolaa vähemmän haitallinen vaihtoehto.

Todellisuudessa ruususuola, kristallisuola, merisuola tai Himalajan suola ei ole yhtään terveellisempää kuin ruokasuola. Erikoissuolat sisältävät natriumia suurin piirtein yhtä paljon kuin ruokasuolakin.

Lisäksi niiden sisältämien kivennäisaineiden määrä on niin pieni, että käytännössä sillä ei ole ravitsemuksen kannalta merkitystä. Erikoissuolat maistuvat kuitenkin hieman erilaiselta kuin ruokasuola. Jos niitä haluaa maun vuoksi käyttää, niitä kannattaa annostella aivan yhtä säästeliäästi kuin ruokasuolaakin.

Lue myös: Miten oppii tunnistamaan ruoan piilosuolan? Tarkistimme kolme väitettä suolasta

© Seppo Saarentola/KUVARYHMÄ/SKOY

7. Voiko ruokasuolan vaihtamisesta mineraalisuolaan olla apua?

Kyllä. Mineraalisuolassa osa suolan natriumista on korvattu magnesiumilla tai kaliumilla, minkä takia sen käyttö voi auttaa vähentämään natriumin saantia.

Käytännössä ruoanlaiton ja suolan käytön määrä kuitenkin ratkaisevat. Jos suolaa lisää vain kerran päivässä hippusen aamupuuroon, mineraalisuolaan vaihtamisella ei ole kovin paljon vaikutusta kokonaisruokavalioon. Jos taas ruokaa laittaa ja maustaa paljon itse, mineraalisuolaan vaihtaminen voi hyvinkin auttaa vähentämään natriumin määrää ruokavaliossa. Samalla se voi auttaa alentamaan verenpainetta.

Kaikki eivät mineraalisuolan mausta kuitenkaan pidä. Kalium maistuu luontaisesti karvaalle, minkä takia osa ihmisistä saattaa vierastaa sen makua. Silloin ruokaa voi hyvin maustaa tavallisella ruokasuolalla, kunhan sitä käyttää säästeliäästi.

8. Miten ruokaan saa makua, jos suolan käyttöä vähentää?

Tutkimusten mukaan ihminen ei edes havaitse, jos ruoassa on 20 prosenttia vähemmän suolaa kuin aikaisemmin. Suolan käyttöä kannattaa siis vähentää pikkuhiljaa, jotta siihen ehtii tottua. Parin viikon totuttelun jälkeen määrää voi taas uudelleen hieman pienentää.

Yksi tapa on myös ripotella suolaa vasta ruokapöydässä hennosti ruoan päälle. Silloin se maistuu voimakkaammin kuin ruoanlaiton aikana lisätty suola. Ammattikokit suosittelevat myös kerrosmaustamista. Kun ruoan maustamisessa käytetään sekä karvasta, makeaa, hapanta että suolaista makua, suolaa tarvitaan normaalia vähemmän.

9. Hikoilun aikana elimistöstä poistuu natriumia. Kannattaisiko helteellä lisätä suolaa juomaveteen?

Ei. Helteiden aikana on tärkeää juoda riittävästi nestettä, jotta nestetasapaino pysyy yllä. Suolan lisääminen juomaveteen ei kuitenkaan yleensä ole tarpeellista. Jos ruokahalu on normaali, päivän aterioista saa aivan riittävästi suolaa elimistön käyttöön. Joskus kuumalla ilmalla ruokahalu saattaa kuitenkin kadota lähes kokonaan. Silloinkin on tärkeämpää kiinnittää huomiota siihen, että syö säännöllisesti edes jotakin kuin lisätä suolaa juomaveteen.

Poikkeustilanteitakin varmasti on. Joskus lääkäri voi arvioida, että hyvin iäkkäät ja hauraat vanhukset voivat hyötyä suolalisästä helteellä. Silloin lääkäriltä saatuja ohjeita kannattaa tietenkin noudattaa. Omin päin suolan syömistä ei kuitenkaan ole syytä ryhtyä lisäämään.

10. Vanhaan aikaan suositeltiin merisuolakidettä kielen alle lihaskrampin hoitoon. Vieläkö se pätee?

Ei. Joskus tosiaan uskottiin, että merisuolakiteen laittaminen kielen alle auttaisi helpottamaan ”suonenvetoja”.

Lihaskrampin elinkaari on luonnostaan hyvin lyhyt, eli se häviää itsestään nopeasti. Merisuolakide ei siis auta siinä. Kramppi saattaa todennäköisemmin johtua lihasväsymyksestä tai nesteenpuutoksesta. Silloin lepääminen tai nesteen juominen auttaa paremmin. 

Lue myös: Suonenveto eli lihaskramppi vaivaa – Mikä avuksi? Näin lääkäri vastaa 10 kysymykseen

suonenveto
Suonenvetoa esiintyy tavallista herkemmin pitkäkestoisen harjoittelun jälkeen. © istock
X