Ruusutulehdus, vyöruusu vai ruusufinni? – Tunnista ihosairaus ja hoida oikein oireita!

Ruusutulehdus on ikävä sairaus, joka uusiutuu helposti. Sitä kannattaa pyrkiä ehkäisemään esimerkiksi hoitamalla jalkasienen aiheuttamat ihorikkoutumat mahdollisimman hyvin, kertoo ihotautilääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruusutulehdus on bakteerin aiheuttama tauti.

Ruusutulehdus on ikävä sairaus, joka uusiutuu helposti. Sitä kannattaa pyrkiä ehkäisemään esimerkiksi hoitamalla jalkasienen aiheuttamat ihorikkoutumat mahdollisimman hyvin, kertoo ihotautilääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu.
Teksti:
Hanna Vilo

Miten eroavat ruusutulehdus, vyöruusu ja ruusufinni? Kysyimme ihosairauksista, niiden aiheuttajista ja oireista. Näin vastaa dosentti, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu Oysista.

1. Millainen sairaus ruusu­tulehdus on?

Ruusutulehdus on ihon ja ihonalaiskudoksen bakteeri-infektio. Siitä käytettiin aiemmin nimitystä ruusu. Yleisimmin sen aiheuttaa streptokokkibakteeri, mutta aiheuttajana voi olla myös jokin muu bakteeri.

Tyypillisesti ruusutulehdus alkaa hyvin äkillisesti. Ensimmäisinä oireina ovat tavallisesti korkea kuume, vilunväristykset ja tarkkarajainen, punoittava ja kuumottava turvotus iholla. Hyvin usein ruusutulehdukseen liittyy myös yleisoireita, kuten pahoinvointia. Lääkärin vastaanotolla yleensä havaitaan, että myös tulehdusarvot ovat nousseet.

Iäkkäille ihmisille kaikkia oireita, kuten kuumetta, ei välttämättä tule. Sen sijaan heillä saattaa olla esimerkiksi sekavuutta ja kaatuilua.

2. Mihin kehon osiin ruusutulehdus voi tulla?

Kaikkein yleisimmin ruusutulehdus tulee jompaankumpaan alaraajaan säären tai pohkeen alueelle. Joskus se voi myös nousta säärestä tai pohkeesta reiden alueelle.

Ruusutulehdus voi kuitenkin tulla myös muun muassa nilkan, jalkaterän, kasvojen tai rinnan alueelle.

Kasvojen ja rinnan alueella ruusutulehdukset ovat harvinaisempia, mutta mahdollisia. Esimerkiksi rintasyövän sairastaneille naisille ruusutulehdus voi tulla leikatun rinnan tai olkavarren alueelle.

3. Miten ruusutulehdus yleensä tulee?

Jotta ruusutulehduksen aiheuttava bakteeri pääsee ihoon sisälle, se tarvitsee sopivan portin eli kohdan, josta iho on rikki. Tavallisimmin ruusutulehdus tulee jalkasienestä kärsivälle ihmiselle, jolla on rikkinäiset varvasvälit. Mikä tahansa ihorikko voi kuitenkin toimia bakteereille sopivana porttina. Sellaisia ovat esimerkiksi rikkiraavitut ihottumat, haavainfektiot, viiltohaavat ja eläinten puremat.

Jos iho on terve, tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät pääse sen sisään. Siksi ihosta kannattaa pitää hyvää huolta.

Lue myös: Hiivatulehdus voi ilmetä kehon eri osissa – Tarttuuko hiiva yhdynnässä? Näin tunnistat sieni-infektion iho-oireet! Lue erikoislääkärin ohjeet

Hiivatulehdus voi ilmetä eri puolilla kehoa. Hiivatulehdusta voi epäillä oireiden perusteella; tosin alle puolet kutinaoireisista johtuu hiivatulehduksesta. Emättimen hiivatulehdus on tyypillinen sukukypsien naisten vaiva. © iStock

4. Mitkä tekijät lisäävät­ riskiä saada ruusutulehdus?

Ruusutulehduksen riskiä lisää erityisesti korkea ikä. Riski alkaa kasvaa etenkin 65 ikävuoden jälkeen. Se johtuu siitä, että ihmisen puolustusjärjestelmä heikkenee iän myötä, jolloin kaikkien ihoinfektioiden riski kasvaa.

Lapsilla ja nuorilla ruusutulehdus on mahdollinen mutta melko harvinainen.

Toinen riskiä merkittävästi lisäävä tekijä on ylipaino. Siksi painon pudottaminen voi auttaa vähentämään myös ruusutulehduksen riskiä.

Lisäksi ruusutulehduksen riskiä lisäävät jalkasieni, jatkuva turvotus jaloissa, diabetes sekä puolustusjärjestelmää heikentävät sairaudet ja lääkitykset.

Jalkasieni kannattaa hoitaa apteekista saatavalla sienivoiteella. Jos taas alaraajoissa on turvotusta, sitä olisi hyvä hoitaa tukisukilla.

Myös muiden ihosairauk­sien ja diabeteksen hyvä hoito auttavat ehkäisemään ruusutulehdusta.

Lue myös: HS-tauti aiheuttaa kivuliaita paiseita iholle: ”Diagnoosi ja se, että tulin vihdoin ymmärretyksi helpotti oireitani”

5. Voiko ruusutulehduksen­ sekoittaa johonkin muuhun­ sairauteen?

Ruusutulehduksen kanssa samanlaisia oireita voi aiheuttaa esimerkiksi syvä laskimotukos. Molemmat saattavat aiheuttaa pohkeeseen kipua ja punoitusta. Erona on kuitenkin se, että laskimotukos ei yleensä aiheuta yleisoireita, kuten kuumetta ja pahoinvointia.

Lisäksi ruusutulehdukselle tyypillisiä oireita voi liittyä esimerkiksi ihottumiin, laskimoiden vajaatoimintaan sekä kihti-, haava- ja niveltulehdukseen.

6. Mitä ruusutulehduksesta voi pahimmillaan seurata?

Ruusutulehdus voi aiheuttaa hyvin rajun tulehduksen, jossa tulehdusarvot nousevat korkealle. Pahimmillaan siitä voi seurata sepsis eli verenmyrkytys, joka on hengenvaarallinen tila.

Joskus ruusutulehduksen alueelle voi myös kehittyä paiseita, jotka vaativat kirurgista avaamista. Jos on syytä epäillä ruusutulehdusta, päivystykseen kannattaa ottaa yhteyttä välittömästi.

7. Miten ruusutulehdusta yleensä hoidetaan?

Ruusutulehdusta hoidetaan joko suonen kautta annettavalla tai lihakseen pistettävällä penisilliinillä. Jos penisilliinihoito aloitetaan suonen kautta, sitä annetaan yleensä niin kauan, että tulehdusarvot alkavat laskea ja punoitus iholta hävitä. Sen jälkeen hoitoa jatketaan suun kautta otettavalla penisilliinillä. Yleensä hoito kestää 1–2 viikkoa.

Lääkehoidon lisäksi sairaalassa hoidetaan myös mahdollinen turvotus sekä varvasvälien ihorikkoumat. Ihoaluetta voidaan rauhoittaa kortisonivoiteella.

Lue myös: Vyöruususta Sirkalle elämää rajoittava, kivulias riesa – ”Jos olisin tiennyt, millaisen riesan saan, olisin ottanut vyöruusurokotteen”

Sirkka Yli-Kokko kokee, että hänen kipunsa on otettu terveydenhuollossa vakavasti, vaikka kunnollista apua ei ole löytynytkään. © Hanna-Kaisa Hämäläinen

8. Miten ruusutulehdusta kannattaa hoitaa kotona?

Ruusutulehduksen paraneminen vaatii aina riittävästi lepoa. Sairaalaviikon jälkeen kannattaa ottaa ainakin seuraava viikko kotona rennosti ja välttää kehoa kuormittavia askareita.

Joskus ihmiset eivät malta levätä riittävästi ja lähtevät heti kotiin päästyään puuhaamaan kaikkea. Silloin infektio voi tulla heti uudestaan, jolloin edessä on uusi sairaalareissu.

Tulehdusalueen kipua ja kuumotusta voi kotona hoitaa viilentävillä keittosuolakääreillä ja tulehduskipulääkkeillä.

9. Voiko ruusutulehdus uusiutua?

Kyllä. Osalla ihmisiä ruusutulehdus uusiutuu toistuvasti. Altistavia tekijöitä ovat muun muassa jatkuva alaraajojen turvotus, ylipaino, puolustusjärjestelmää heikentävät tekijät, sienitulehdus varvasväleissä tai jokin muu ihotauti.

Lisäksi ruusutulehdusta on muun muassa suonensisäisiä huumeita käyttävillä. Heillä ruusutulehdusta aiheuttavat bakteerit pääsevät ihoon sisään neulan pistoskohdista.

Usein toistuvia ruusutulehduksia voidaan ehkäistä estolääkityksellä. Silloin ihmiselle annetaan tavallisesti kuukauden tai kolmen viikon välein penisilliinipistos tai antibiootti suun kautta. Lisäksi on tieteellistä näyttöä, että ruusutulehduksen uusiutumista voidaan ehkäistä hyvällä turvotuksen hoidolla.

Lue myös: Voiko vyöruusu uusia? Millaisen suojan rokote antaa? Näin infektiotautiopin professori vastaa kysymyksiin myös komplikaatioista

10. Mitä eroa on ruusutulehduksella, vyöruusulla ja ruusufinnillä?

Kaikki ovat aivan eri sairauksia. Kansankielessä ruusu-sanalla viitataan taudin aiheuttamien oireiden väriin. Kaikki ruususairaudet voivat siis aiheut­taa ruusunpunaisia oireita.

Ruusutulehdus, eli ruusu, on bakteerin aiheuttama tauti, vyöruusu taas on virustauti.

Vyöruusun aiheuttaa vesirokkovirus, joka on aktivoitunut myöhemmällä iällä uudestaan. Vyöruusuun ei useinkaan liity yleisoireita. Se ei esimerkiksi yleensä aiheuta kuumetta tai nosta tulehdusarvoja. Se oireilee iholle nousevina rakkuloina ja kipuna, joka vaihtelee lievästä voimakkaaseen.

Ruusufinni taas on kasvojen alueen talisrauhasten krooninen ihotauti

Lue myös: Ruusufinni voi pahimmillaan hävettää, mutta hyviä hoitokeinoja on useita – Erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen yleisestä ihosairaudesta

ruusufinni
© iStock
X