Hiivatulehdus voi ilmetä kehon eri osissa – Tarttuuko hiiva yhdynnässä? Näin tunnistat sieni-infektion iho-oireet! Lue erikoislääkärin ohjeet

Hiivatulehduksessa elimistön oma hiivasienikanta on päässyt hallitsemattomasti kasvamaan ja voi aiheuttaa epämiellyttäviä oireita. Usein hiiva lisääntyy antibioottikuurien yhteydessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hiivatulehdus voi ilmetä eri puolilla kehoa. Hiivatulehdusta voi epäillä oireiden perusteella; tosin alle puolet kutinaoireisista johtuu hiivatulehduksesta. Emättimen hiivatulehdus on tyypillinen sukukypsien naisten vaiva.

Hiivatulehduksessa elimistön oma hiivasienikanta on päässyt hallitsemattomasti kasvamaan ja voi aiheuttaa epämiellyttäviä oireita. Usein hiiva lisääntyy antibioottikuurien yhteydessä.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Tyypillinen hiivatulehdus on naisten emättimen hiivatulehdus, jolla on taipumus toistua. Hiivatulehdusta voi myös olla ihon poimuissa ja esimerkiksi suussa.

Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen kertoo, miten hiivatulehdus voi oireilla eri puolilla kehoa ja miten sitä hoidetaan.

Mistä hiivatulehdus johtuu?

Hiivat ovat mikrobiomiin kuuluvia Candida albicans -sieniä, joita on normaalistikin limakalvoilla ja iholla. Hiivatulehdus kertoo ihon ja limakalvojen oman hiivasienikannan hallitsemattomasta kasvusta elimistön epätasapainotilan vuoksi.

Tyypillisesti hiivasieni pääsee lisääntymään antibioottikuurin myötä. Tulehdus voi ilmetä iholla, limakalvoissa ja joskus myös kynsissä.

Lue myös: Jalka- ja kynsisieni todetaan kynnestä tai jalkapohjasta otetusta näytteestä

Kynsisilsaa eli kynsisientä esiintyy pääosin varpaankynsissä.

Kynsisilsaa eli kynsisientä esiintyy pääosin varpaankynsissä. © iStock

Millaiset ovat hiivatulehduksen oireet eri puolilla kehoa?

Emättimen hiivatulehdus on tyypillinen sukukypsien naisten vaiva. Oireita ovat kokkareinen valkovuoto, limakalvojen punoitus ja kutina sekä kirvely. Miehillä hiivatulehdus aiheuttaa terskan ja esinahan alueelle ihottumaa, ja alue on arka ja punoittava.

Hiivatulehdusta voi esiintyä myös hautuvilla ihoalueilla, esimerkiksi rinnoissa, nivustaipeissa ja pakaravaossa. Kun iho ei pääse esimerkiksi ylipainon vuoksi hengittämään, kosteus saattaa aiheuttaa hautuvalle alueelle hiivatulehduksen, eli punoittavan ja aran ihottuman. Myös diabetes altistaa herkästi ihon hiivatulehduksille, koska korkea verensokeri ruokkii hiivasientä.

Kaikki kutina ei ole hiivaa. Yleisin lievän kutinan syy on kuivuus, ja näitä kutinoita hoidetaan usein turhaan hiivalääkkeillä.

Nivustaipeissa voi ilmetä hiivatulehduksen aiheuttamia iho-oireita. © iStock

Hiivatulehdus voi joskus harvoin ilmetä myös kynsisienenä, vaikka yleensä kynsisienen aiheuttavat rihmasienet. Näitä voi olla vaikea erottaa toisistaan, mutta kynsihiivasieneen liittyy yleensä kynsivallin tulehdus, jolloin se on punoittava, turpea ja kipeä.

Suun hiivatulehdus on tyypillistä iäkkäille hammasproteesin käyttäjille, harvoin terveille aikuisille. Myös astman hoitoon tarkoitetut kortisonisuihkeet voivat muuttaa suun limakalvojen tasapainoa aiheuttaen hiivatulehduksen, jolloin limakalvoilla ja kielessä on punoitusta, kipeyttä ja vaaleaa katteisuutta.

Lue myös: Suun hiivatulehdus kannattaa hoitaa ajoissa – Tunnista oireet! Näin sieni-infektio oireilee suussa, kielessä ja nielussa

Hiivatulehdus suussa

Hiivatulehdus suussa syntyy, kun elinympäristö hiivojen kasvun kannalta on suotuisa eli suussa on
alhainen pH sekä kostea ja lämmin ympäristö. © iStock

Miten emättimen hiivatulehdus oireilee?

Hiivatulehduksen vuoksi ulkosynnyttimet ovat punoittavat ja arat ja niitä tekee mieli raapia. Lisäksi esiintyy kokkareista valkovuotoa. Ulkosynnyttimillä voi olla pieniä haavaumia. Toistuvissa hiivatulehduksissa kannattaa kääntyä gynekologin puoleen, sillä oireet voivat johtua myös muusta kuin hiivatulehduksesta.

Lue myös: Naisen alapää kaipaa hoivaa – Lue lääkärin neuvot! Näin kostutat emättimen kuivat limakalvot, selätät kutinan ja hiivatulehduksen

<span class="typography__copyright">© iStock</span>

Bikinirajan karvanpoistolle ei ole mitään terveydellistä estettä, mutta intiimialueen karvoituksella on tarkoituksensa.© iStock

Millainen on miehen hiivatulehdus? Entä miten peniksen ja esinahan hiivatulehdus oireilee?

Myös miehillä voi olla hiivatulehdus genitaalialueella, joskin se on paljon harvinaisempaa kuin naisilla. Tyypillisiä oireita ovat esinahan alla oleva erite, terskan ja esinahan punoitus sekä kutina ja arkuus.

Toisin kuin naisilla, toistuvat hiivatulehdukset eivät ole tyypillisiä miehille. Suurin osa miesten esinahan ihottumista ovat muun kuin hiivatulehduksen aiheuttamia, esimerkiksi tali-ihottumaa. Miehen limakalvot voivat myös ärtyä yhdynnässä naisen hiivatulehduksen takia.

Lue myös: Herätys mies 40+! Ryhdy nyt huolehtimaan terveydestäsi – Elintavat ja sukurasitteet alkavat jo vaikuttaa hyvinvointiisi

Mikä on parasta hoitoa hiivatulehdukseen? Entä millainen kotihoito auttaa?

Hiivatulehduksen kotihoidossa on tärkeää huolehtia hygieniasta ja välttää ihon hautumista. Siihen voi auttaa esimerkiksi talkki. Kannattaa välttää myös liiallista sokerin syömistä, sillä sokeri ruokkii elimistön hiivaa.

Jos on taipuvainen emättimen hiivatulehduksille, kannattaa välttää kiristäviä housuja, pikkuhousunsuojia ja voimakkaita pesuaineita sekä suosia luonnonkuiduista valmistettuja alusvaatteita.

Kuivat limakalvot ovat alttiita hiivatulehdukselle, joten kannattaa huolehtia limakalvojen kosteudesta niin suun kuin alapään limakalvoilla.

Apteekista on saatavilla reseptivapaasti lääkkeitä eri hiivatulehdusten hoitoon. 

Lue myös: Kiusaako emättimen kuivuus? Näin hoidat ja kosteutat kuivat limakalvot – Lue erikoislääkärin neuvot!

Millaiset hiivatulehduslääkkeet auttavat vaivaan?

Yleensä hiivasieni talttuu apteekin käsikauppatuotteilla. Ihon hiivatulehdukseen saa apteekista ilman reseptiä hiivatulehduksen hoitoon tarkoitettuja voiteita. Osassa on mukana myös hydrokortisonia, joka soveltuu hautuville rinnan alusille, vatsan poimuihin ja nivustaipeisiin. Hautuville alueille voi myös kokeilla sienilääkettä sisältävää puuteria.

Emättimen hiivatulehdukseen saa apteekista reseptivapaasti voiteita ja emätinpuikkoja, joita käytetään yhdestä kuuteen päivään riippuen valmisteesta. Vaihtoehtoisesti voi kokeilla suun kautta otettavaa flukonatsolia sisältävää lääkekapselia, jonka saa niin ikään ilman reseptiä. Jos tulehdus toistuu, kannattaa kääntyä gynekologin puoleen.

Myös miehen hiivatulehdusta hoidetaan apteekista saatavalla voiteella.

Joskus suun tai ihon hiivatulehdukseen eivät paikallishoidot auta, vaan lääkäri määrää suun kautta otettavan tablettimuotoisen sienilääkityksen.

Ihon hiivasieni-infektiot voi ilmetä myös kainaloissa.

Ihon hiivasieni-infektiot voi ilmetä myös kainaloissa. © iStock

Paraneeko hoitamaton hiivatulehdus itsestään?

Terveellä ihmiselle ennen pitkää elimistön oma puolustuskyky peittoaa hiivatulehduksen, jos oireet ovat lievät ja hygienia on kunnossa.

Voiko hiivatulehdus olla oireeton?

Voi toki, tai ainakin vähäoireinen, esimerkiksi vain lievää punoitusta ihoalueella. Usein hiivatulehdus on kuitenkin häiritsevä.

Mistä krooninen hiivatulehdus johtuu?

Hiivasienet viihtyvät kosteilla ja huonosti ilmastoituvilla ihoalueilla, kuten varvasväleissä, rintojen alla ja pakaravaossa. Jos olosuhteet eivät rauhoitu, hiivasieni pääsee vallalle.

Diabeetikolla korkea verensokeri voi ylläpitää hiivaa. Hiivatulehdukselle altistavat myös esimerkiksi raskaus, antibioottien tai ehkäisypillereiden käyttö ja huono vastustuskyky.

Asiantuntijana iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Maria Huttunen Terveystalosta. Lähteenä käytetty myös Terveyskirjastoa.

Lue myös: Mikä auttaa ihon kutinaan, auttaako sinkkisukka? Ihotautien erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen atooppisesta ihosta

X