Valitse oikea kipulääke – Lue neuvot! Näin omat sairaudet ja lääkitys vaikuttavat tulehduskipulääkkeen valintaan ja käyttöön

Mikä on itselle sopiva kipulääke? Kysyimme apteekkarilta neuvoja, miten valita oikea tulehduskipulääke.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kivunhoidossa kipulääkkeen valinnalla on väliä. Esimerkiksi ibuprofeenia ei suositella raskaana oleville ja iäkkäidenkin kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta.

Mikä on itselle sopiva kipulääke? Kysyimme apteekkarilta neuvoja, miten valita oikea tulehduskipulääke.
Teksti:
Marja Aalto

Tiedätkö, millainen kipulääke on syytä valita, kun verenpaine on koholla? Valinnalla on väliä, sillä kipulääke voi nostaa verenpainetta entisestään. Sairaudet ja lääkitys vaikuttavat juuri itselle sopivan tulehduskipulääkkeen valintaan. Näin neuvoo lääkevalinnoissa Kauhavan Ykkösapteekin apteekkari Mika Wallin.

Kun verenpaine on kohonnut, eikö silloin kannata käyttää tulehduskipulääkkeitä?

Tulehduskipulääkkeet nostavat verenpainetta, ja se voi joissain tilanteissa aiheuttaa ongelmia. Tiettyjen verenpainelääkkeiden, kuten ACE-estäjän ja ATR-salpaajan, kanssa yhteisvaikutus voi myös kuormittaa erityisen paljon munuaisia, minkä vuoksi kannattaa suosia ensisijaisesti parasetamolia kipulääkkeenä.

Noin miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkkeitä. Silti tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, ovat myydyimpiä kipulääkkeitä.

Kenelle tulehduskipulääke ei sovi lainkaan?

Jos sairastaa esimerkiksi munuaisten vajaatoimintaa, sepelvaltimotautia tai diabetesta, ei kannata käyttää omin päin tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia. Sitä ei myöskään suositella raskaana oleville ja iäkkäidenkin kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta.

Joissakin tilanteissa yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden, kuten verenohennuslääkkeiden, kanssa estävät tulehduskipulääkkeiden käytön.

Miten valita itselle sopiva kipulääke?

Kannattaa kysyä neuvoa apteekista farmaseutilta. Omat sairaudet ja muu lääkitys vaikuttavat siihen.

Kerrankin yksi asiakas tuli hakemaan kipulääkettä rintakipuun. Onneksi sain kysyttyä käyttötarkoitusta. Oireiden perusteella vaiva vaikutti sydänperäiseltä. Hän ei halunnut lähteä sairaalaan, mutta hänelle sopi, että soitin ambulanssin. Potilasta tutkittiin ambulanssissa apteekin pihassa ja vietiin sairaalaan. Jos potilas olisi vain ostanut kipulääkettä ilman neuvontaa, olisi voinut käydä ikävästi.

Pitääkö kipulääke käyttää kuurimaisesti?

Parasetamolin kohdalla tällä ei ole merkitystä, mutta tulehduskipulääkkeet kannattaa joissain tilanteissa käyttää kuurimaisesti. Tulehduskipulääkkeiden kipua lievittävä vaikutus tulee nopeasti, mutta tulehdusteho ilmenee vasta muutamassa päivässä säännöllisemmässä käytössä.

Tällaisella käytöllä voi saada lisätehoa vaivan hoitoon, kun kärsii jonkinlaisesta tulehdustilasta, kuten jännetuppitulehduksesta.

Lue myös: Kipu kuriin vatsaystävällisesti – Kuinka paljon kipulääkettä voi ilman vatsavaivoja turvallisesti käyttää?

Tulehduskipulääkkeiden käyttö altistaa mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvovauriolle.

Tulehduskipulääkkeiden käyttö altistaa mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvovauriolle. © istockphoto

Onko särkylääkkeiden käyttöä kuitenkin syytä välttää ja käyttää niitä vain todella pahaan kipuun?

Tuo on myytti. Kipu kannattaa hoitaa aina tehokkaasti ja usein lääkkeettömien hoitokeinojen lisäksi tarvitaan myös särkylääkkeitä. Turhaa kipulääkkeiden käyttöä kannattaa toki välttää, se on ongelma, mutta akuutissa kivussa, kuten vaikkapa selkäkivussa, särkylääke on tehokas.  Hyvällä kivunhoidolla voidaan ehkäistä kivun kroonistumista ja tukea vammasta toipumista.

Jos kipu ja särky haittaavat unta, kannattaa käyttää särkylääkettä, koska uni on tärkeää toipumiselle. Myös se on tärkeää, että kipu saadaan hellittämään niin, että kykenee kuntouttaa itseään ohjeiden mukaisesti.

Hyvä kivunhoito ei ole pelkkää kipulääkkeiden käyttöä, vaan siihen liittyy usein lääkkeettömiä keinoja, kuten selkäkipuisella sohvalla makoilun sijaan liikkuminen.

Lue myös: Lisäävätkö tulehduskipulääkkeet selkäkivun kroonistumisen riskiä? – Tutkimus paljastaa: ”Lyhytaikainen ratkaisu voi tuottaa pitkäaikaisen ongelman”

Kun on kuume, onko silloin aina otettava kipulääkettä?

Pieni kuume, sellainen alle 37,5 astetta, ei usein vaadi lääkitystä. Korkeaa kuumetta kannattaa laskea kipulääkkeellä.

Jotkut ottavat kipulääkettä heti kun tuntevat, että flunssa on ehkä tulossa ikään kuin estolääkityksenä.  Tämäkin on myytti. Kipulääkkeet eivät estä flunssaa tai lyhennä sen kestoa. Sen vuoksi niitä kannattaa käyttää vain oireenmukaisesti tähänkin vaivaan.

Lue myös: Voiko kuumelääkkeeseen kuolla? Tunnista riskit lääkkeiden käytössä – Tällaisia haittavaikutuksia lääkkeet tavallisesti aiheuttavat

riskit lääkkeiden käytössä

Lääkkeitä ei kannata ottaa omin päin ilman ammattilaisen ohjetta muutamaa päivää pidempään. © istockphoto

Lue myös: Hermopinne voi iskeä kehon eri osiin – Näin tunnistat monin tavoin oireilevan hermokivun ja helpotat oloa! Lue erikoislääkärin ohjeet

Hermopinne kyynärpäässä voi olla peräisin yksipuolisesta ranteen tai kyynärnivelen rasituksesta.

Hermopinne kyynärpäässä voi olla peräisin yksipuolisesta ranteen tai kyynärnivelen rasituksesta. © iStock

X