Inari Palmia painoi yli 120 kiloa – Uskomaton muodonmuutos alkoi herätyksestä portaissa ja kiloja karisi yli 50: ”Nautin nyt rannalla käymisestä”

Inari Palma tajusi, ettei voi jatkaa entistä elämäntyyliään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Olen monesti miettinyt, miten aikanaan sain itseni siihen kuntoon. Mielialani oli tosi alhaalla, mutta olisi silti pitänyt pitää itsestään parempaa huolta", Inari Palma sanoo.

Inari Palma tajusi, ettei voi jatkaa entistä elämäntyyliään.
Teksti:
Pauli Reinikainen

Vuonna 2019 pirkanmaalaisen Inari Palman, 25, arki tuntui kirjaimellisesti raskaalta. Hän painoi yli 120 kiloa ja lähes kaikki tekeminen tuntui ylivoimaiselta ponnistukselta. Nainen muistaa, kuinka eräänä päivänä oli menossa kylään läheiselleen, joka asui kerrostalon neljännessä kerroksessa. Raput jäivät kävelemättä, kun kunto loppui.

”Kerran jouduin pyytämään miestäni hakemaan minut autolla ovelta, kun en jaksanut kävellä korttelin toiselle puolelle. Kokemukset herättivät ajattelemaan, ettei tämä voi näin olla. Mietin, että en voi näin nuorena päästää itseäni tällaiseen kuntoon”, Inari Palma muistelee.

Hänen paino oli alkanut nousta läheisen ihmisen kuoleman jälkeen. Syömisestä oli tullut yksi lääke masennukseen. Paino nousi vuoden aikana 50 kiloa.

Palma oli jo aikaisemmin yrittänyt laihduttaa, mutta lopputuloksena oli monelle painonpudottajalle tuttu jojoilu: painoa lähti, mutta pian se palasi lisäkilojen kanssa.

Palman lähipiiri ei koskaan ymmärtänyt, miten huonolla tolalla hänen jaksamisensa oli. Siksi päätöksen elämäntapojen muutoksesta piti lähteä omasta aloitteesta.

”Jälkikäteen olen hämmästellyt sitä, ettei kukaan tajunnut, miten iso olin.”

Ensimmäisellä viikolla paino putosi viisi kiloa

Kun luonteeltaan ”kaikki tai ei mitään” -ihmiseksi tunnustautuva Inari Palma päätti tehdä pysyvän elämänmuutoksen, hän muutti ruokavalionsa totaalisesti. Ensimmäisiä hankintoja oli verkosta ostettu ravintovalmennus, joka ei jälkikäteen ajateltuna ollut välttämättä paras mahdollinen valinta.

”Söin orjallisesti valmennuksen mukaisesti. Ravinto-ohjelmassa oli tarkat kalorit ja siinä kerrottiin, mitä kullakin aterialla pitää syödä. Se oli itselleni tosi helppoa, mutta jälkikäteen ajateltuna ohjelmassa mentiin aika lailla minimikaloreilla. Nyt kun itsellänikin on enemmän tietoa asioista, olisi ollut järkevämpää hankkia yksilöllinen valmentaja.”

Nollatoleranssi kaikille herkuille kesti puoli vuotta. Tulokset alkoivat näkyä jo ensimmäisten viikkojen aikana, jolloin kehosta poistui ylimääräistä nestettä ja samalla turvotus väheni.

Motivaatio laihduttamiseen kasvoi sitä mukaan, kun tuloksia alkoi näkyä peilissä ja vaa’an lukemassa. Jo ensimmäisellä viikolla painosta lähti viitisen kiloa.

Inari Palma myöntää monesti ajatelleensa, miten huonosti hän ennen söi.

”Aina, kun oli nälkä, napostelin. Olin tosi perso herkuille. Saatoin puputtaa leipää puoli pussia. En tiennyt, millaista ravintoa kehoni oikeasti tarvitsisi”, sittemmin personal traineriksi kouluttautunut Palmia kertoo.

Tuloksia kuntosalilla

Painonpudotusprojektin alusta alkaen Inari Palma päätti treenata kuntosalilla neljästi viikossa. Aluksi pelkkä oman kehon liikuttaminen riitti, mutta pian mukaan tuli lisäpainoja.

”Kun meni joitakin kuukausia, huomasin, että pystyn tekemään liikkeitä tangolla.”

Terveellisempi ruokailu yhdistettynä liikunnan lisäämiseen näkyi pian arkisessa jaksamisessa.

”Oli paljon parempi fiilis. Tajusin, että tämä on sitä mitä haluan. En todellakaan halunnut enää palata vanhaan.”

Alun jälkeen paino tippui noin kilon viikossa puolen vuoden ajan, minkä jälkeen tahti alkoi hiljalleen hiipua. Vihdoin myös läheiset huomasivat kehityksen.

”Tuli sellaista kommenttia, että sähän olet pienentynyt puolella. Samalla joku huomautti arvista, joita oli tullut vuosien lihomisen aikana. Nahkahan siinä venyy väkisinkin.”

Elämäntapamuutos karisti liki puolet painosta

Nyt, neljä vuotta dieetin aloittamisesta, Inari Palma painaa 67 kiloa. Hänellä on oma valmentaja, joka pitää huolen oikeasta harjoittelusta. Syöminen on muuttunut vähemmän tarkaksi, mutta pysynyt järkevänä. Nyt hän syö sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Projektinsa aikana Palma sai toisen lapsensa, mutta vaikka liikunnan harrastaminen ei ollut aina mahdollista, hän ei retkahtanut vanhaan elämäntapaansa.

”Toinen raskaus oli huomattavasti ensimmäistä helpompi, koska oma suhtautumiseni ruokaan oli normalisoitunut. Raskauden aikana minulle tuli vain muutamia kiloja lisää. Kuin opiskelin itseni personal traineriksi, opin ymmärtämään ravintoarvoja ja tajusin, että joskus voi syödä herkkujakin ilman huonoa omaatuntoa.”

Lue myös: Kariutuiko painonhallintaprojekti taas? Lopeta valehtelu itsellesi

Inari Palma painoi yli 120 kiloa, mutta yli 50 kilon painon pudotus muutti elämän.
”Epäonnistuminen tulee usein siitä, jos haluaa tuloksia liian nopeasti jollakin pikadieetillä”, Inari Palma sanoo. © Inari Palmian kotialbumi

”Päällimmäinen tunne on ylpeys”

Inari Palma haluaa rohkaista elämänmuutokseen niitä, jotka nyt ovat samassa tilanteessa kuin hän itse vuonna 2019.

Motivaatio muutokseen pitää lähteä itsestä. Koskaan ei kannata verrata itseään johonkin muuhun, joka näyttää omasta mielestä paremmalta. Pelkän ulkonäön takia ei kannata lähteä tekemään muutosta. On hyvä ymmärtää, että tulokset parantavat jaksamista ja arkista elämää. Epäonnistuminen tulee usein siitä, jos haluaa tuloksia liian nopeasti jollakin pikadieetillä.”

Kymmeniä kiloja laihduttanut Palma ei koe joutuneensa luopumaan mistään projektinsa aikana.

”Päinvastoin, sain elämääni paljon enemmän. Nykyisin pystyn nauttimaan esimerkiksi matkustelusta. Aiemmin en tykännyt käydä rannalla, nyt nautin siitä. Liikunnasta on tullut minulle mielihyvän lähde.”

Välillä isosta painonpudotuksesta jäänyt roikkuva iho on vaikuttanut Palman itsetuntoon, mutta hiljalleen hän on oppinut hyväksymään ulkonäkönsä.

”Siihen ei voi itse vaikuttaa, ellei mene kirurgiseen toimenpiteeseen. Päällimmäisenä tunteena on kuitenkin ylpeys siitä, mitä olen saanut aikaan.”

Keväällä Inari Palma aloitti siskonsa kanssa podcastin, jossa he käsittelevät kokemuksiaan lapsuuden kokemuksista, muun muassa huostaanotosta.

Lue myös: Johannan, 30, elämänhalu oli hukassa – Näin paino putosi yli 50 kiloa ja ilo palasi arkeen energian kera: ”En kieltänyt itseltäni kokonaan mitään”

50 kiloa keveämpi
Johanna Lavén ei enää halua palata siihen, missä oli ennen elämäntaparemonttia. Se vaatii tarkkuutta, mutta sallii välillä herkuttelun. © Juha Tanhua
X