Muistihäiriö yllätti – Näin Monican stressiperäisiä muistikatkosia tutkittiin ja diagnoosi löytyi

Monica Molin, 65, alkoi muutama vuosi sitten kärsiä stressiperäisistä muistikatkoksista. Diagnoosi selkeytti tilanteen ja selitti myös uupumuksen ja hitauden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monica Molin saa iloa ja voimaa ympärivuotisesta uintiharrastuksestaan. Paikaksi käyvät niin uimahallit, maauimalat kuin meri. © Suvi Elo

Monica Molin, 65, alkoi muutama vuosi sitten kärsiä stressiperäisistä muistikatkoksista. Diagnoosi selkeytti tilanteen ja selitti myös uupumuksen ja hitauden.
Teksti: Mia Malmi

Turkulainen Monica Molin, 65, alkoi saada muutama vuosi sitten kummallisia muistikatkoksia. Yhtäkkiä pankkikortin tunnusluku saattoi kadota mielestä, samoin työkaverien nimet. Hän yritti jatkaa töitään normaalisti, levätä enemmän ja huolehtia kunnostaan ulkoilemalla säännöllisesti. Molin vähensi myös kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa, vaikka viihtyykin seurassa hyvin.

Kunnes erään pitkän työpäivän jälkeisenä iltana, kirjaimellisesti kotipihalle päästyään hän havahtui: eräs ratkaiseva asia oli pyyhkiytynyt muistista.

Muistihäiriö piinasi – vaikeuksia asiakastyössä ja jopa sanojen hakemisessa

”Olin 45 vuotta työelämässä pankki- ja vakuutusalalla. Viimeiset 12 vuotta työskentelin yrittäjänä, ja tahti oli kova.

Tein pitkiäkin työpäiviä ­vakuutusedustajana ja viihdyin työssäni. Minulla on vuosien varrella diagnosoitu kilpirauhasen vajaatoiminta ja uniapnea.

Iän myötä huomasin, ettei minusta enää löydy samanlaista puhtia kuin ennen. Työpäivien aikana jouduin välillä käymään kotona lepäämässä. Minulla alkoi olla vaikeuksia asiakastyössä, paperitöissä ja jopa sanojen hakemisessa.

Runsaat pari vuotta sitten ­kävelin todella väsyneenä ­töistä kotiin. Jäin kerrostalon ulko-ovelle miettimään, missä kerroksessa asun. Rappukäytävän nimitaulusta näin, että kuudennessa .

Tilasin seuraavana päivänä ajan neurologille.”

Lue myös: Muistisairaus etenee salakavalasti – Näin yllättävästi yleisimmät muistisairaudet voivat oireilla

Diagnoosina vaikea-asteinen psykomotorinen  ja kognitiivinen hitaus

”Neurologi oli hyvin ymmärtäväinen, kun kerroin, että ajatus pysähtyy välillä. Hän totesi heti, että olin uupunut ja ehdotti sairauslomaa, jota en pienituloisena yrittäjänä uskaltanut pitää.

Helmikuussa 2019 sain mielialalääkityksen ja lähetteen neuropsykologiseen tutkimukseen. Tutkimuksissa selvisi, että minulla on melko laaja-alaisia ja vakavia muutoksia suorituskyvyssä sekä vaikea-asteinen psykomotorinen ja kognitiivinen hitaus. Diagnoosina oli stressiperäinen muistikatkos ja lievä älyllisten toimintojen häiriö.

Kognitiivista hitautta aiheut­ti muun muassa uniapnean ja pitkittyneen ylikuormituksen yhteisvaikutus. Diagnoosi oli helpotus.”

Lue myös: Käytkö stressaantuneena ylikierroksilla? Näin lievität stressiä, edistät palautumista ja rentoudut hengittämällä

Mielialalääke ja arjen keventäminen

”Lääkehoitona on mielialalääke, jota käytän keväisin, koska kärsin kevätmasennuksesta. Kilpirauhasen vajaatoimintaan minulla on ollut lääkitys jo 10 vuoden ajan.

Sain ohjeen, etten haalisi liikaa tekemistä päiviini, jotta jaksaisin paremmin. Minulle on myös suositeltu selkäydinpunktiota, mutta en ole oikein uskaltanut mennä siihen, koska pelkään kaikkia operaa­tioita.

Työnantaja suhtautui ymmärtäväisesti, kun kerroin tilanteestani avoimesti. Aloin tehdä lyhyempää päivää yrittäjänä, mutta sairauslomalle en uskaltanut kokonaan jäädä.”

Eläkkeellä iloa tuo uintiharrastus

”Jäin eläkkeelle syksyllä 2019. Vaikka olen ollut työelämässä yli 40 vuotta, on eläkkeeni sen verran pieni, että teen lisäksi siivoustyötä senioritalossa 15–25 tuntia kuukaudessa.

Eläkkeelle jäämisen jälkeen tilanne on helpottunut paljon. Väsyn, jos minulla on enemmän kuin yksi ohjelmanumero päivässä, joten olen oppinut kuuntelemaan itseäni ja rauhoittumaan. Voimaa saan 12-, 4-, ja 1,5-vuotiaista lapsenlapsistani sekä hyvistä ystävistäni. Iloa tuo myös rakas uintiharrastus.

Haaveilen tulevaisuudessa ulkomaanreissuista. Olen reissannut yksin maailmalla jo 15 vuotta ja saanut tutustua samalla uusiin ihaniin ihmisiin.”

Lue myös: 10 kysymystä: Miksi muisti pätkii ja ihmisten nimetkin unohtuvat? Lue neuropsykologin vastaukset

X