Kirja-arvio: Toimittaja Aino Frilander kirjoitti esseekokoelman Los Angelesista: ”Esseet ovat kuin visuaalinen kylpy”

Aino Frilander pohtii esseekokoelmassaan taidetta, kaupunkikulttuuria ja rasismia. Lue toimittaja Tyyne Pennasen kirja-arvio!

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aino Frilanderin Los Angeles -esseet on julkaissut Kosmos.

Aino Frilander pohtii esseekokoelmassaan taidetta, kaupunkikulttuuria ja rasismia. Lue toimittaja Tyyne Pennasen kirja-arvio!
(Päivitetty: )
Teksti:
Tyyne Pennanen

Toimittaja Aino Frilander matkusti vuonna 2019 opiskelemaan Los Angelesiin ja rakastui kaupunkiin suin päin. Kokemuksen pohjalta syntyi Los Angeles -esseet -kokoelma myyttisestä kaupungista.

Miksi Los Angeles esseet kiinnosti?

”Los Angeles edustaa Aino Frilanderille elämäniloa ja hedonismia, mutta hän tuo esiin myös kaupungin kurjuuden ja epätasa-arvon.

On köyhyyttä, kodittomuutta, luokkaeroja ja niin järjettömän suuria sairaalamaksuja, ettei niiden takia kannata soittaa ambulanssia.

Los Angelesissa Frilander rakastuu mieheen, jolla on ruskea iho. Kiinnostuin kirjasta, koska yksi sen esseistä käsittelee rasismia, joka on juuri nyt ajankohtainen puheenaihe Suomessa.”

Mitä pidin?

”Eniten kuitenkin pidin esseestä Viiva maiseman poikki, joka kertoo Frilanderin ”roadtripistä” Nevadan autiomaassa. Hän ajaa yksin autolla katsomaan ympäristötaideteoksia.

Rakastan yksin matkustavien naisten matkakertomuksia, ja tässä esseessä on seikkailun tuntua. Lisäksi Frilander tavoittaa hauskasti meidän etuoikeutettujen turistien turhamaisuuden ja elämysten nälän.

Aino Frilander on toimittajana kirjoittanut muun muassa kuvataiteesta, ja hänen esseensä ovat kuin visuaalinen kylpy.

Arvio: ****

”Ainoa ratkaisu on, että kaikki tekevät ruskeita vauvoja”, R huokaa. ”Tästä aiheesta ei päästä eroon ennen kuin kaikki ovat ainakin vähän ruskeita.”

Kirja sai minut…

”…miettimään erityisesti piilorasismia, ja sitä, miten ahdistavaa on kokea olevansa ”vieras” omassa maassaan. Koskeeko tämä minuakin? on tärkeä teksti, joka pureutuu arkipäiväisten kokemusten kautta siihen, miten erilaisissa maailmoissa Frilander ja hänen miehensä elävät vain siksi, että toisen iho on ruskea.”

Lue myös: Outi Salovaaran Matkalla kadonneessa maailmassa -teos sukeltaa Neuvostoliiton alueille – ”Kirja jättää syvemmän jäljen kuin faktatieto”

X