Vuoden poliisi Ismo Venäläinen muistelee erikoisia tapauksia ja rikollisia uraltaan – ”Mies toi tyttöystävänsä poliisiasemalle näytille”

Vuoden poliisi Ismo Venäläinen sanoo ymmärtävänsä, jos osalla kansalaisista on kokemus, että heidän rikosilmoituksensa polkupyörävarkaudesta tai muusta vastaavasta ei etene tai jää jopa tutkimatta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuoden 2023 poliisi Ismo Venäläinen on työssään nähnyt rikollisuuden siirtyvän vuosien mittaan yhä enemmän verkkoon.

Vuoden poliisi Ismo Venäläinen sanoo ymmärtävänsä, jos osalla kansalaisista on kokemus, että heidän rikosilmoituksensa polkupyörävarkaudesta tai muusta vastaavasta ei etene tai jää jopa tutkimatta.
Teksti:
Jukka Vuorio

Rikosylikonstaapeli ja ryhmänjohtaja Ismo Venäläinen valittiin marraskuussa vuoden poliisiksi. Valinnassa kiinnitettiin huomiota siihen, että rikollisuuden kentän alati muuttuessa myös hän on kyennyt kehittämään ammattitaitoaan.

Ismo Venäläinen työskentelee Itä-Suomen poliisissa Mikkelin poliisiasemalla. Hänen työsarkaansa on pitkäkestoinen rikostutkinta.

”Mikkelissä rikostutkinta on jaettu päivittäistutkintaan ja pitkäkestoiseen. Se tarkoittaa, että päivittäiseen menee nopeat rikokset ja pitkäkestoiseen vakavammat tutkinnat sekä kaikki lapsiin kohdistuvat rikokset”, Venäläinen kertoo.

Ryöstö festarirahojen toivossa

Uraltaan Ismo Venäläinen muistaa erityisesti yhden ryöstöjutun.

Elettiin kesäkuun alkua vuonna 2011, kun erään Mikkelin kaupunginosan kauppa ryöstettiin puukolla ja vasaralla uhkaamalla aamulla ennen kahdeksaa.

Kommandopipoa käyttänyt mies sai saaliikseen rahaa. Mies oli päässyt kaupasta pakoon, mutta poliisi tavoitti hänet noin kaksi tuntia myöhemmin, jolloin mieheltä löytyi ryöstösaalis eli kaikki rahat saatiin takaisin.

”Miehen kotiin tehtiin kotietsintä, jossa löydettiin paperilapulle käsin piirretty suunnitelma ryöstöstä eli selvästi mies oli tätä suunnitellut.”

Mies oli muun muassa vienyt vaihtovaatteet toisen, lähellä sijaitsevan rakennuksen roskakoriin, josta hänen oli tarkoitus vaihtaa ryöstössä käytetyt vaatteet, mutta tämä ei ryöstön jälkeen toteutunut, koska pakoon piti päästä.

”Mies oli myös varannut kloriittia, jolla oli pyyhkinyt vaatteitaan ryöstön jälkeen, jotta hän olisi näyttänyt omien sanojensa mukaan maalarilta. Lisäksi tämä oli laittanut paitansa alle ruohoa, jotta hänen ruumiinrakenteensa näyttäisi toiselta.”

Kuulusteluissa selvisi lisää.

”Ryöstö sinänsä oli aika perusjuttu, mutta nuori mies suunnitelleensa ja toteuttaneensa kyseisen ryöstön siksi, koska hänen oli tarkoitus viedä tyttöystävänsä seuraavana päivänä Mikkelin satamassa pidettävään musiikkitapahtumaan, jonka pääsylippuja varten rahalle oli tarve.”

Muisteltuaan erikoista tapausta Ismo Venäläinen vakavoituu.

”Ryöstörikokset kohdistuvat pääasiassa liikkeisiin, jossa työskennellään vähäisillä työntekijämäärillä ja aina näissä henkilökunta joutuu kohtaamaan väkivaltaa tai väkivallan uhkaa, minkä takia nämä ovat aina traumaattisia tapahtumia.”

Lue myös: Kirvesryöstäjä muutti Sirpan elämän ja katkaisi pitkän uran: ”Kioski oli ollut toinen kotini – nyt siitä oli tullut maailman pelottavin paikka”

Rakkaushuijaukset hyväuskoisten uhkana

Ismo Venäläinen aloitti uransa vuonna 1993 Heinolan poliisiasemalla kenttätyössä.

”Siinäkin tuli tutkittua rikoksia ohessa. Vuonna 1996 pääsin töihin Mikkelin poliisiasemalle, jossa tein aluksi sekä kenttätyötä että rikostutkintaa, mutta pyysin sitten itse, että voisin keskittyä vain toiseen.”

Samaan aikaan asemalla sattui olemaan rikostutkijan paikka avoinna, joten Venäläisestä tuli tutkija.

”Siihen aikaan oli kunnia-asia päästä tutkintaan. Nykyään taitaa olla enemmän imua toiseen suuntaan, eli moni haluaa toimistolta kenttätyöhön.”

Ismo Venäläisen mukaan erilaiset tietoverkkorikokset ovat yleistyneet viime vuosien aikana merkittävästi niin Mikkelin seudulla kuin valtakunnallisestikin.

Huijauksia on hyvin monenlaisia, mutta Venäläisen kokemuksissa kolme huijausta nousee muita yleisimmiksi. Niin sanotut rakkaushuijaukset ovat tavallinen tapa viedä hyväuskoisten rahat.

”Tyypillisesti ne voivat mennä esimerkiksi niin, että joku mies esittäytyy juuri eläköityneeksi sotilaaksi ja on nyt hyvin kiinnostunut verkossa huomaamastaan suomalaisnaisesta. Tämä entistä sotilasta esittävä henkilö pyytää sitten rahaa, jotta voisi tulla käymään Suomessa, ja heille on voitu siirtää tuhansiakin euroja, joita ei sitten koskaan enää nähdä sen paremmin kuin tätä ihmistäkään.”

Lue myös: Marjutin nettirakkaus vei 150 000 euroa ja mielenrauhan: ”Ainakin minulla on vielä terveyteni jäljellä – sen arvoa ei voi laskea rahassa”

nettirakkaus
Marjut lähetti ulkomaalaisille pankkitileille 150 000 euroa saadakseen miljoona dollaria sisältäneen rahalippaan Suomeen, välttääkseen vankilan ja pitääkseen rakastettunsa. Tai näin hän luuli. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

Lapsen nimissä viesti vanhemmille

Rakkaudennälkäisiä miehiä huijataan verkossa vähintään yhtä paljon kuin naisiakin.

”Miehiä huijataan hyvin samanlaisella kaavalla kuin naisiakin. Väitetty yhteydenottaja on vain näissä tapauksissa joku kuvankaunis nainen, joka pyytää miehen apua ja lupaa sitten esimerkiksi saapua kiitollisena tämän luokse.”

Ismo Venäläisen mukaan yleinen huijausyritys on myös lähettää lapsen nimissä viesti tämän vanhemmille.

”Lähetetään viesti aivan uudesta numerosta ja selitetään, että vanha puhelin on esimerkiksi varastettu. Sitten pyydetään rahaa jonkin suuren laskun maksamiseen. Moni on hyväuskoisesti luullut lähettävänsä rahaa siis lapselleen, mutta todellisuudessa rahat katoavat huijareille.”

Venäläisellä on 27 vuoden kokemus rikostutkinnassa. Hän on urallaan joutunut törmäämään hyvin synkkiin rikoksiin, kun esimerkiksi perheen sisällä on tehty henkirikoksia, tai kun väkivaltarikoksen uhrina on ollut lapsi.

”Aina, jos lapsi jää perheen sisäisen rikoksen uhriksi, mieleen jää pyörimään hyvin pitkäksi aikaa, että miksi perheen asiat pääsivät menemään näin pitkälle? Miksi emme yhteiskuntana kyenneet puuttumaan aiemmin?”

Rikollisen kiitokset

Vuosiin on mahtunut paljon mukaan myös kevyempiä, mukavia muistoja. Joskus rikoksista tuomitut ovat tulleet jälkikäteen kiittelemäänkin.

”On sattunut sellaistakin, että poliisi on tehnyt kotietsinnän huumeita kasvattaneen henkilön luo, mistä sitten on seurannut tälle henkilölle tuomio. Parin vuoden kuluttua, kun tämä henkilö tuli vastaan, hän tuli aivan kiittämään, että hyvä kun silloin otitte minut kiinni, että olen siitä saakka ollut erossa päihteistä.”

Muitakin erikoisia kohtaamisia rikollisten kanssa on jälkikäteen sattunut.

”Varmaan yksi erikoisimmista tapauksista oli, kun olin poliisina jutellut erään pikkurikoksia tehneen miehen kanssa ja käynyt siinä läpi hänen elämäänsä, niin erään kerran sitten myöhemmin minulle tuli puhelu poliisin asiakaspalvelusta, että täällä olisi sinulle vieras.”

Venäläinen meni paikalle, ja näki kyseisen miehen seisomassa asiakaspalvelun aulassa nainen kainalossaan.

”Tämä mies sitten varta vasten halusi esitellä naisen minulle, että katso, nyt minulla on elämässäni tämä nainen ja hyvin menee. Se oli tietysti aivan mukava asia hänelle, mutta olin niin yllättynyt, etten kovin paljon löytänyt sanoja. Myös nainen vaikutti vaivaantuneelta. Toisaalta otin sen ennen kaikkea luottamuksenosoituksena.”

Ajattelemattomat ensikertalaiset

Karkeasti arvioiden Ismo Venäläinen jakaa työssään kohtaamat rikolliset kahteen ryhmään. On paatuneita rikollisia, jotka jatkavat rikosten tekoa ikään kuin elämäntapana tai toimeentulona päihteiden hankkimista varten ja toinen ryhmä ovat ajattelemattomat ensikertalaiset.

”Etenkin tämän jälkimmäisen ryhmän kanssa tulee usein mieleen, että kyllä on taas hölmöilty. Moni heistä hakee äkkivaurastumista, eikä ole lainkaan mietitty, miten siinä helposti tyrii ja tuhoaa omaa tulevaisuuttaan.”

Siinä missä poliisia vielä 1990-luvulla työllistivät yölliset murtovarkaudet kauppoihin hakemaan olutta ja tupakkaa, ovat ne nykyisillään hyvin pienessä osassa.

”Kun ennen haettiin kaljaa ja tupakkaa, nyt haetaan rahaa, yleisimmin jollain lailla tietoverkkojen kautta. Joissain verkkorikoksissa kiinnijäämisriski on suuri.”

Venäläisen mukaan eräitä näistä ajattelemattomista ovat he, jotka antavat käyttää omaa tiliään huijausten rahojen liikutteluun, vaikka eivät osallistuisikaan varsinaiseen huijaukseen mitenkään.

”He saavat sitten huijareilta palkkioksi jonkinlaisen provikan. Siinä tulee kuitenkin helposti syyllistyneeksi rahanpesurikokseen, niitä tapauksia on paljon.”

Tutkittavia juttuja kasautuu pöydille

Tutkijoiden poliisityön haasteena Ismo Venäläinen mainitsee suuret juttupinot.

”Osa tutkijoista varmasti kokee hukkuvansa tutkittaviin juttuihin, ja se on yksi tärkeä syy, miksi moni haluaa kenttätyöhön. Suuret juttupinot ovat valtakunnallisesti hälyttävä ilmiö. Minulle henkilökohtaisesti tämä näkyy myös ryhmänjohtajana, ja minulle on tärkeää pitää alaisteni työhyvinvoinnista kiinni.”

Ei-kiireelliset rikosjutut päätyvät usein Venäläisen pöydälle kuormittamasta muita tutkijoita.

”Jokainen tutkija tietää, että juttuja on jonossa paljon. Totta kai priorisoimme tiettyjä rikoksia kuten henkirikoksia sekä aina, jos uhrina on lapsi.”

Lue myös: Poliisi keskeytti 116 246 jutun esitutkinnan vuonna 2022 – Omaisuusrikoksista lähes puolet jäi selvittämättä: ”Rikokseen ei ole löytynyt epäiltyä”

Venäläinen sanoo ymmärtävänsä, jos osalla kansalaisista on kokemus, että heidän rikosilmoituksensa polkupyörävarkaudesta tai muusta vastaavasta ei etene tai jää jopa tutkimatta.

”Jokaiselle on aivan varmasti juuri se oma rikosilmoitus tärkeä. Minulle tulee melko paljon kyselyitä, että mikä on tilanne juuri tämän ja tämän tutkinnan kanssa. Välillä on vain vastattava, että meidän on priorisoitava tutkittavia asioita.”

Sisäministeri Mari Rantanen on sanonut, että tämän hallituskauden aikana poliisin henkilöstön määrää tullaan lisäämään. Se on tietysti Venäläisen mielestä erittäin hyvä asia.

”Totta kai se on hyvä asia, mutta mieleen nousee myös kysymys, että mistä ne poliisit saadaan, kun poliisiammattikorkeakoulu ei tuota poliiseja ihan hetkessä. Mutta kaiken kaikkiaan uskon poliisien määrän lisäämisen olevan myös kansalaisten toive ja lisäävän heidän turvallisuudentunnettaan.”

Lue myös: Konstaapeli Daniel Kalejaiye kasvoi Joensuussa nuorisotalon kaljupäitä väistellen – Nyt rento ja hauska somepoliisi haluaa kohdata nuoret ihmisinä

X