Mistä yhden hengen kotitalous voi säästää? –Selvitimme konkreettiset neuvot yksin elävän arkeen, joilla todella euron saa venymään

Kustannusten nousu kirpaisee erityisesti yhden ihmisen kotitalouksia. Onko sinkun mahdollista säästää?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kustannusten nousu kirpaisee erityisesti yhden ihmisen kotitalouksia. Onko sinkun mahdollista säästää?
Teksti:
Tiina Torppa

Kuinka yhden hengen kotitalous voi säästää? Onko sinkkutalous laitettavissa tasapainoon? Kuluttajaliiton viestintäpäällikkö Paula Pessi antoi yksineläjälle säästövinkit.

Mikä on tärkein keino säästää rahaa?

Kaikkein eniten omaan talouteen voi vaikuttaa suunnittelemalla. Moni laatii käyttöbudjetin kuukaudeksi tuloineen ja menoineen sekä erillisen vuosisuunnitelman. Vuosikuluihin tulevat verot, vakuutukset ja muut isot menot.

Budjetoija voi hyödyntää esimerkiksi oman pankin tarjoamia talouden seurannan palveluita verkko- tai mobiilipankissa.

Seuranta voi paitsi auttaa löytämään säästökohteita, myös keventää omaatuntoa. Joskus nimittäin huomaa, että jokin itselle tärkeä asia ei maksakaan vuodessa niin paljon kuin ajattelee.

Jos ei halua laskea tuloja ja menoja jatkuvasti, jo muutaman kuukauden seuranta hahmottaa kulujen kokonaiskuvaa.

Miten sinkkutalous säästää ruoka­menoissa?

Kierrä kulkureitilläsi sijaitsevat ruokakaupat ja osta eri kaupoista vuorotellen samat ostokset tai merkitse hinnat muistiin. Vertaa kuittien loppusummaa ja tuotehintoja. Näin saat itsellesi täsmätietoa. Kauppaketjuista tehdyt yleiset ruokakorivertailut eivät kerro koko totuutta, jos korin sisältö ei vastaa omia valintojasi.

Jotkin ruokapakkaukset ovat yksineläjälle isoja. Voisiko osan ruoasta pakastaa tai jakaa naapurin kanssa?

Inflaatio ei kohtele tasaisesti kaikkien elintarvikkeiden hintoja. Jotkin elintarvikkeet ovat kallistuneet selvästi toisia enemmän. Onneksi hintojen laskuakin on jo nähty. Hintahuipun ajaksi kannattaa korvata kallis elintarvike halvemmalla.

Lue myös: Näin helposti säästät arjessa – Lukijat paljastavat nyt säästövinkkinsä: ”Ruokamenoissa on säästää, kun luopuu turhista herkuista, ostaa sesongin kasviksia ja punalaputettuja tuotteita”

© Tommi Tuomi

Miten yksineläjä voi syödä edullisesti ja ilmasto­ystävällisesti?

Ilmastonmuutosta torjuva ruokavalio ei onneksi ole hintava, onhan siinä edullisia aineksia, kuten juureksia, kasviksia ja viljaa. Käyttökelpoisia arjen vinkkejä ja reseptejä löytyy esimerkiksi viime vuonna ilmestyneestä kirjasta Planetaarinen ruokavalio ja elämäntapa.

© Tommi Tuomi

Kuinka tilkitä paisuvia asumiskuluja?

Asumisessa on kertakustannuksia ja kuukausikuluja. Kannattaa kilpailuttaa kotivakuutus, nettiyhteys, sähköenergian sopimus ja mahdolliset pankkilainat.

Yksinasuvalle on edullista, jos vakuutusyhtiö painottaa kotivakuutuksessa henkilömäärää eikä pelkästään asunnon kokoa.

Pankki saattaa myöntää lainasta joksikin aikaa lyhennysvapaata, jolloin asiakas maksaa siltä ajalta vain lainan korot.

Taloyhtiön remonttilaina jaetaan usein osakkaille rahoitusvastikkeessa maksettavaksi. Arvioi, olisiko edullisempi ottaa itselle pankkilaina ja maksaa kerralla pois oma osuus taloyhtiölainasta.

FINE eli Vakuutus- ja rahoitusneuvonta tarjoaa tietoa vakuutuksista ja pankkipalveluista.

Jotkut jakavat asunnon toisen tai useamman kanssa. Myös ikäihmisiä asuu yhteisöissä tai kimppakämpissä. Joku yksinasuva saattaa viettää pitkän kesäkauden mökillään ja vuokraa pois asuntonsa.

Lue myös: Toimeentulotuki, asumistuki, hoitotuki – Tiesitkö, että eläkeläinen voi saada monia erilaisia tukia? Näin hyödynnät ja haet lisätuet eläkkeellä

Miten yhden hengen kotitalous kilpailuttaa sähkön?

Sähköenergian hintaa kannattaa verrata Energiaviraston sivustolla sahkonhinta.fi. Sieltä näkee energiayhtiöiden vuosihinta-arvioita eri sopimustyypeistä: toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen sopimus tai hinnaltaan vaihteleva pörssisähkö.

Näiden rinnalle on tullut hybridi­sopimuksia, joissa osa hinnasta on kiinteää ja osa lasketaan käytön, ajankohdan ja pörssihinnan perusteella.

Jos kotitalous pystyy itse vaikuttamaan sähkön käytön ajankohtaan, pörssisähköstä voi olla hyötyä. Eri sovelluksista pystyy seuraamaan pörssisähkön hintavaihtelua.

Määräaikaisessa sähkösopimuksessa hinta pysyy kiinteänä sopimusajan, yleensä 1–2 vuotta. Määräaikaisuus kuitenkin sitoo molempia osapuolia koko sopimusajan.

Vaikka vaihdat sähkönenergian toimittajaa, sähkönsiirto pysyy alueellasi toimivalla sähköverkkoyhtiöllä. Hintoja vertaillessa kannattaa muistaa, ettei sähkönsiirron osuutta voi kilpailuttaa.

Lue myös: Sähkön hinta heiluu – Kannattaako valita pörssisähkö vai tehdä kiinteähintainen sähkösopimus? Näin arvioi asiantuntija

Kuinka käyttää jakamispalveluja?

Kurkista, mitä lähikirjastosi, alueesi somesivustot tai kenties järjestöt tarjoavat. Moni kirjasto lainaa harrastusvälineitä, somessa voi vaihtaa ja lainata – tai tarjota itse. Käyttämällä jakamispalveluita niiden käytännöt oppii ja niitä pääsee itse myös kehittämään.

Jakamista edustavat myös palvelut, kuten vaate- ja taidelainaamot, joita on ainakin isoissa kaupungeissa.

Kuinka pärjätä pienellä eläkkeellä?

Huoli pärjäämisestä on aiheellinen: suomalaisten eläkkeistä puolet jää alle 1 614 euron, ja siitä maksetaan vielä verot. Osa eläkeläisistä tekee töitä osa- tai kokoaikaisesti. Toiset nipistävät menoistaan, mikä ei ole helppoa. Vanhemmiten esimerkiksi terveyskulut lisääntyvät.

Eläkeläinen saa sentään alennusta joistakin harrastuksista, kulttuuri­riennoista, linja-auto- ja junalipuista.

Jos rahat eivät riitä, Kela, oman alueen sote-organisaatio ja seurakunta ovat myös eläkeläiselle paikkoja hakea apua.

Mistä yhden hengen kotitaloudessa ei kannattaisi tinkiä?

Mielihyvää ja hyvinvointia tuottavista asioista kannattaa pitää kiinni, jos suinkin voi. On hyvä pysyä itselle armollisena. Riittää, jos pystyy pitämään talouden tasapainossa ja jopa hieman varautumaan tulevaan. 

Lue myös: Tuula Rinteen sähkölasku on vain 45 euroa kuukaudessa – Näin sähköpihi arki ja omavarainen elämä yhdistyvät

Tuula Rinteen koti ­lämpiää kokonaan polttopuilla. ­Huskyn ja malamuutin ­risteytys Ruska nauttii Rinteen vieressä sohvalla ­varaavan takan lämmöstä. <span class="typography__copyright">© Vesa Tyni</span>
Tuula Rinteen koti lämpiää kokonaan polttopuilla. ­Huskyn ja malamuutin ­risteytys Ruska nauttii Rinteen vieressä sohvalla ­varaavan takan lämmöstä. © Vesa Tyni

Lähteitä: Eläkeliitto, Kela, STTK, Tilastokeskus, Yksinasuvat ry.

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/2024.

Lue myös: Hinta on sama, mutta pakkaus pienenee – Näin valmistajat yrittävät häivyttää hintojen nousua nyt tuotteen määrää vähentämällä

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X