Pulloon puhallus irrottaa limaa keuhkoputkista – Lue ohjeet, näin onnistut!

Pulloon puhallus kannattaa flunssan, keuhkoputkentulehduksen ja keuhkokuumeen aikana.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Iskikö flunssa? Pulloon puhallus eli vesi-PEP irrottaa tehokkaasti limaa.

Pulloon puhallus kannattaa flunssan, keuhkoputkentulehduksen ja keuhkokuumeen aikana.
Teksti:
Seura

Pulloon puhallus eli vastapainepuhallus on menetelmä, jossa vesipulloon letkun kautta puhaltamalla voi tehostaa keuhkojen tuulettumista ja keuhkoputkien avautumista.

Pulloon puhaltaminen irrottaa myös limaa keuhkoputkista, sillä niihin syntyy vastapaine, joka avaa keuhkoputkien pieniä, kasaan painuneita haaroja. Kun ilma pääsee limapaakkujen taakse keuhkoputkissa, paine saa liman liikkeelle ja sen voi helpommin yksiä pois.

Erityisesti keuhkokuumeen aikana pulloon puhaltaminen kannattaa, mutta siitä voi olla hyötyä myös flunssa ja keuhkoputkien tulehduksen aikana. Jos sinulla on sydänsairaus tai vaikeahoitoinen keuhkoahtaumatauti, keskustele lääkärin kanssa ennen pulloon puhalluksen aloittamista.

Lue myös: Keuhkoputkentulehdus tuntuu rintalastan alla – Tunnista oireet ja helpota oloa! Lääkäri neuvoo, miten myös vältät jälkitaudit

Äkillinen keuhkoputkentulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus.
Äkillinen keuhkoputkitulehdus on lähes aina viruksen aiheuttama henkitorven ja keuhkoputkiston limakalvon tulehdus. © IStock

Pulloon puhallus kotikonstein on vaivatonta

Tarvitset litran pullon sekä taipuisan, noin 60–80-senttisen muoviletkun, joka on halkaisijaltaan 6–10-milliä. Kaada pullon pohjalle noin 10–15 senttiä vettä.

Liman irtoamista tehostaa, jos käyttää noin varttia ennen pulloon puhaltamista keuhkoputkia avaavaa lääkettä annostusohjeen mukaisesti.

Istu rentoon asentoon. Laita letku pulloon veden alle, pidä pulloa sylissäsi ja pidä letkua toisella kädelläsi. Vedä keuhkot rauhallisesti täyteen ilmaa, puhalla sitten huulet tiukasti letkun ympärillä voimakkaasti ja pitkään pulloon, mikä saa veden kevyesti kuplimaan. Tyhjiksi keuhkoja ei tarvitse puhaltaa.

Toista tämä puhallus 10–15 kertaa peräkkäin. Puhallussarjan jälkeen tee voimakkaita hönkäisyjä tai yskäisyjä, jotta lima irtoaa. Lepää tovi ja toista puhallussarja 2–3 kertaa muutaman minuutin tauon jälkeen.

Pulloon voi puhaltaa esimerkiksi 3–5 kertaa päivässä muutaman tunnin välein.

Muista hygienia, putsaa pullo ja letku

Kun puhallat pulloon, käytä aina puhdasta ja vastavaihdettua vettä. Huuhdo pullo ja letku. Puhdista välineet laittamalla ne kiehuvaan kattilaan 2–3 minuutiksi, tai pese pullon astianpesuaineella.

Lähde: Käypähoitosuositus, Terveyskirjasto, Hengitysliitto

Höyryhengitys helpottaa tukkoista oloa
Höyryhengitys helpottaa tukkoista oloa. Kenelle sopii perinteinen tapa, entä kenelle avun antaa vesipiippu-inhalaattori tai höyryhengityslaite? © iStock

Lue myös: Höyryhengitys – milloin se auttaa ja helpottaa oloa? Lääkäri neuvoo, kenelle sopii perinteinen tapa, vesipiippu, inhalaattori tai höyryhengityslaite

X