Monisairas diabeetikko Timo, 50, havahtui vasta lääkärin sanoista – Elintapojen muutos tai hautajaiset: ”Nyt olen päässyt myös eroon melkein kaikista lääkkeistäni”

Kun Timo Rautajärvi tapasi vaimonsa Sannan, hänellä ei ollut aavistustakaan, millainen elämänmuutos oli edessä. Kaiken lisäksi se tapahtui aluksi miehen itsensä huomaamatta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Entisestä liikunnan vihaajasta tuli elintapamuutoksen myötä innokas liikkuja. Nykyään Timo Rautajärvi käy kuntosalilla 4–5 kertaa viikossa ja pyöräilemässä lähes päivittäin.

Kun Timo Rautajärvi tapasi vaimonsa Sannan, hänellä ei ollut aavistustakaan, millainen elämänmuutos oli edessä. Kaiken lisäksi se tapahtui aluksi miehen itsensä huomaamatta.
Teksti: Hanna Vilo

Espoolainen diabeetikko Timo Rautajärvi, 50, painoi 180 kiloa, poltti kolme askillista tupakkaa päivässä, vihasi liikuntaa ja käytti 31:tä eri lääkettä päivässä. Lääkäri kehotti häntä jo valmistautumaan omiin hautajaisiinsa. Mutta kahdeksan vuotta sitten hän tapasi Sannan, josta tuli hänen vaimonsa.

Monisairas diabeetikko

”Olin ajautunut elämässäni aika huonoon jamaan. Tykkäsin juhlia, syödä rasvaista ruokaa ja vältellä kaikkea mahdollista liikuntaa. Sen takia olin reilusti ylipainoinen. Lisäksi poltin jatkuvasti tupakkaa.

Minulla oli todettu monia eri sairauksia, kuten aikuisiän diabetes, sydänlihassairaus, sepelvaltimotauti, keuhkoahtaumatauti, uniapnea, astma ja osteoporoosi. Niistä huolimatta minulla ei ollut minkäänlaista motivaatiota muuttaa elintapojani.

Lääkärit neuvoivat käymään kävelemässä tai uimassa, mutta minkäs teit, kun maha oli niin iso, etten olisi edes saanut uimahousuja omin voimin jalkaan. Eräs lääkäri sanoi jopa, että jos en muuta elintapojani, saisin ryhtyä suunnittelemaan omia kuoppabileitäni.

Sitten eräänä päivänä tapasin tulevan vaimoni Sannan, jonka oveluutta arvostan valtavasti.”

Elämänmuutos kohotti kuntoa ja laski painoa

”Sanna ei vaatinut mitään, eikä hän myöskään tuominnut elämäntapaani. Elimme normaalia perhearkea, enkä pitkään aikaan itse huomannut mitään erityistä muutosta elintavoissani. Vasta kuukausien kuluttua huomasin, että paino oli alkanut tippua ja kunto kohota.

Vaimo laittoi ruokaa ja tarjosi aivan samanlaista ruokaa kuin olin syönyt aiemminkin: lihapiirakoita, makkaroita ja pizzaa. Hän vain pienensi annoskokoa huomattavasti.

Lisäksi Sanna juoksutti minua kaupoissa. Viikonloppuisin meillä saattoi olla kymmenen eri paikkaa, joissa kävimme ostoksilla. Ihmettelin, miksi meidän piti ravata paikasta toiseen pikkuostosten takia, mutten osannut epäillä mitään erityistä.

Vasta kuukausien päästä ymmärsin, että Sanna oli kehittänyt ovelan suunnitelman ruoan energiamäärän pienentämiseksi ja liikunnan lisäämiseksi.”

Elintavat kohenevat – ”Tupakanpoltonkin lopetin lähes tietämättäni”

”Vähitellen tietenkin huomasin itsekin oloni kevenevän. Painoa putosi, ja oloni oli entistä energisempi. Sanna etsi lisää tietoa netistä, ja muutin ruokavaliotani entistä terveellisemmäksi. Vähensin muun muassa kovaa rasvaa sisältävien ruokien, kuten juustojen, syöntiä.

Tupakanpoltonkin lopetin lähes tietämättäni. Vaimon kannustuksesta vaihdoin sähkö­tupakkaan. Poltin sitä kolme viikkoa tietämättäni, ettei siinä ollut ollenkaan nikotiinia. Olin siis poltellut pelkästään vesihöyryä. Sen jälkeen jätin sauhuttelun kokonaan.

Kolme vuotta sitten Sanna sai minut myös jollakin ihmeellisellä tavalla houkuteltua kuntosalille, vaikka inhosin fyysistä rehkimistä yli kaiken. Ensimmäisellä kerralla jaksoin tehdä kymmenen kilon jalkaprässillä viisi työntöä. Sisuunnuin siitä ja päätin jatkaa salilla käyntiä.”

”Kahdeksassa vuodessa olen päässyt myös eroon melkein kaikista lääkkeistäni”

”Alimmillaan painoin 95 kiloa, mutta nykyään vaaka näyttää 113 kiloa. Ahkera salilla käyminen on tuonut paljon lihasmassaa. Viime aikoina olen innostunut myös maantiepyöräilystä. Käyn pyöräilemässä lähes päivittäin.

Kahdeksassa vuodessa olen päässyt myös eroon melkein kaikista lääkkeistäni. Nykyään minulla on käytössä enää verenohennuslääke, jota käytän rytmihäiriöiden takia. Lääkkeiden jättäminen pois on tuonut elämääni paljon lisäenergiaa.

Elän kuusihenkisen uusioperheeni ja kahden chihuahuan kanssa normaalia, mukavaa perhearkea. Kokkaamme Sannan kanssa yhdessä ja tuemme toisiamme. Minun diabetekseni määrää kuitenkin edelleen elämäntahtia.

Syön säännöllisesti kolmen tunnin välein, mutta siitä huolimatta verensokerit alkavat välillä vipata. Silloin minulta menee helposti hermot, mikä on tietenkin puolisolle raskasta. Olen todella kiitollinen Sannalle, että hän jaksaa tsempata minua huonoina päivinä.”

Lue myös: Elämäntaparemontti edessä? Etene askel kerrallaan – ja pidä nämä vinkit mielessä!

Lue myös: Diabeetikko Markku Rajalan jalka amputoitiin pahan tulehduksen takia – Näin pikkukivestä syntyi pitkä vaiva

X