Seuran luetuimmat jutut 2019 – Vessapaperirullan vaihdosta 15 euron veloitus, apteekin turhat lääkkeet, erityislapsista kertova Linnan juhlat -asu...

Seura tutkii, viihdyttää ja kertoo suomalaisia koskettavia tarinoita. Teimme koosteen, josta löydät Seuran vuoden 2019 luetuimmat ja suosituimmat jutut.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seura tutkii, viihdyttää ja kertoo suomalaisia koskettavia tarinoita. Teimme koosteen, josta löydät Seuran vuoden 2019 luetuimmat ja suosituimmat jutut.
(Päivitetty: )
Teksti: Toimitus

Seuran luetuimmat jutut 2019 ovat koskettaneet suomalaisia monin eri  tavoin.

Miksi vanhukselta veloitettiin 15 euroa vessapaperirullan vaihdosta? Miten ja miksi kansanedustaja Noora Koponen otti kantaa erityislasten oikeuksiin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla? Tiesitkö myös, että osa apteekkien myytävistä olevista lääkkeistä on aivan turhia ja tehottomia?

Listasimme Seuran vuoden luetuimmat jutut.

1. Onko tässä Linnan juhlien koskettavin asu? Autistisen Nuutti-pojan äiti Noora Koponen ottaa juhla-asullaan kantaa erityislasten oikeuksiin

Nuutin äiti Noora haluaa tuoda Linnan juhliin autistisen poikansa tarinan.

Nuutin äiti Noora haluaa tuoda Linnan juhliin autistisen poikansa tarinan. © Tommi Tuomi

Autistisen Nuutti-pojan äiti ja kansanedustaja (vihr.) Noora Koponen halusi tuoda poikansa tarinan esiin Linnan juhlissa 2019. Samalla hän halusi nostaa erityislasten oikeudet esille, koska vain tietoisuus lisää ymmärrystä – Nuutin äitinä hän tietää, mistä puhuu. Lue koko artikkeli tästä.

Jutun kirjoitti toimittaja Katri Koskinen.

2. Vessapaperirullan vaihdosta 15 euron veloitus – Näin muistisairaita laskuttaa Esperiin kuuluva Saga Care

Saga Care vastaa vessapaperikohuun. Rullanvaihto vaatii palvelusopimuksen muokkauksen.

Rullanvaihto vaati palvelusopimuksen muokkauksen. © iStock

Muistisairaan vanhuksen sukulainen kertoi Seuralle joutuneensa absurdeihin tilanteisiin asioidessaan yksityisen palvelutalon kanssa.

Räikein yksittäinen esimerkki palvelutalon puutteista koski vessapaperia. Koska vanhus on muistisairas, hän ei paperin loppuessa välttämättä ymmärrä ottaa uutta rullaa telineeseen. Jossain vaiheessa sukulainen alkoi ihmetellä, miksi vanhus pyyhkii vessassa sanomalehteen. Lue koko artikkeli täältä. 

Artikkelin kirjoitti toimittaja Milla Ollikainen.

3. Roskapostilta vaikuttanut salaperäinen yhteydenotto vei Nina Sarellin odottamattomalle matkalle hylättyyn autiotaloon – ja omaan alkoholinhuuruiseen lapsuuteen

Nina Sarell, isä

Hylätystä autiotalosta Urbanex Ninja löysi vinkin alkoholinhuuruista elämää viettäneen asukkaan läheisistä – Sijaisperheessä kasvanut Nina Sarell palasi viimeisen kerran pimeään, hiljaiseen taloon. © TOMMI TUOMI / OTAVAMEDIA

”Minun isäni oli kunnioitettu muurari, kova työmies. Sitten hänestä tuli ihmisroska”, kirjoittaa toimittaja, sairaanhoitaja Nina Sarell. Yllättävä yhteydenotto vei Ninan yllättävälle matkalle menneisyyteen. Lue koskettava tarina tästä.

4. Seura tutki: Kymmenen ympärileikkausepäilyä, neljä toimenpidettä – ”Rasistileiman välttäminen on virkamiehille tärkeämpää kuin se, että lapsille tehdään väkivaltaa”

Tyttöjen silpominen on osa arkea myös Suomessa.

Tyttöjen silpominen on osa arkea myös Suomessa. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Suomessa ei ole annettu tiettävästi ainuttakaan tuomiota naisen sukuelinten silpomisesta, vaikka tekoja olisi havaittukin. Seura selvitti, kuinka jämerästi Suomi on suojellut täällä asuvia pieniä tyttöjä silpomiselta. Lue koko artikkeli tästä.

Artikkelin kirjoittivat toimittajat Jukka Heinonen ja Sanna Puhto.

5. Lottovoittaja halusi tallettaa miljoonansa – Virkailija kehotti odottamaan seuraavaan päivään, jolloin pankinjohtaja palaisi

Heikki ja Riitta Talo voittivat lotossa 7 miljoonaa euroa.

Heikki ja Riitta Talo voittivat lotossa 7 miljoonaa euroa. © Suvi Elo / Otavamedia

Heikki ja Riitta Talo voittivat lotossa 7 miljoonaa euroa. Entistä linnakundia ja konkurssinkin tehnyttä Heikki Taloa kohdellaan nyt pankissa kuin herraa. Lue koko artikkeli tästä.

Jutun kirjoitti toimittaja Milla Ollikainen.

6. Saattokodin saunassa tehdään tiliä koko elämästä: ”Kuolema pelottaa ja moni rohkaistuu puhumaan juuri löylyissä”, kertoo saattohoitaja Päivi Nyberg

Saattohoitaja Päivi Nyberg

Pienet onnistumisen hetken hoidettavan olon parantamiseksi ovat Päivi Nybergin työn parhainta antia. © Pekka Nieminen / Otavamedia

Saattohoitaja Päivi Nyberg haluaa tehdä potilaiden viimeisistä hetkistä mahdollisimman arvokkaita. Monelle sauna on tärkeä paikka kuolemankin edellä. Lue koko artikkeli tästä.

Jutun kirjoitti toimittaja Juha Riihimäki.

7. Seura tutki: Nämä apteekin lääkkeet ovat turhia tai tehottomia – ”Onko oikein, että näitä myydään? Se on hankala, moraalinen kysymys”

Apteekin turhat lääkkeet

Apteekin turhat lääkkeet: katso koko listaus. © Anu Nieminen

Useimmista apteekin lääkkeistä on sairastavalle apua. Silti myynnissä on myös valmisteita, joista ei ole juuri mitään hyötyä. Keräsimme listan lääkkeistä, joiden tehosta ei ole kunnon näyttöä. Vicks VapoRub, Strepsils, Posirex, Bafucin… Katso koko lista ja lue koko artikkeli täältä.

Artikkelin kirjoitti toimittaja Maria Tojkander.

8. Kuudet häät viiden eri naisen kanssa – Pia oli Matti Nykäsen elämän viimeinen rakkaus

Matti ja Piia Nykänen Joutsenossa lokakuussa 2016.

Matti ja Pia Nykänen Joutsenossa lokakuussa 2016. © Kari Pekonen / Otavamedia

Matti Nykänen kuoli 3. helmikuuta 2019. Edesmennyttä mäkihyppylegenda jäi kaipaamaan jää Pia-vaimo, jonka kanssa avioliitto ehti jatkua lähes viisi vuotta. Sitä ennen Matti oli naimisissa kuusi kertaa viiden eri naisen kanssa. Lue koko artikkeli tästä.

Jutun kirjoitti toimittaja Pirjo Kemppinen. 

9. Vahva tarina -podcast: Tonyn taistelu

Tony laihdutti hurjan määrän. Tony Tähden kotialbumi

Tonyn tarina on yksi Seuran Vahva tarina -podcasteista. Tämä on kertomus 200-kiloisesta miehestä, joka teki mahdottomasta totta ja laihtui 125 kiloa. Tämä on myös tarina lihavuudesta, ja siitä, miten lihavia ihmisiä kohdellaan. Katso ja kuuntele Tonyn tarina tästä.

Teksti: Nina Sarell | Lukija: Mikael Vehkaoja

10. Testi: Tunnetko nämä koirarotujen lempinimet? Testaa tietosi

Oletko koiraihminen, joka tuntee koirien rodut kuin omat taskunsa? Testaa nyt tietosi.

Oletko koiraihminen, joka tuntee koirien rodut kuin omat taskunsa? Testaa nyt tietosi. © iStock

Tunnistatko valkkarin, kääkän tai käppänän? Seuran koirarotutesti haastaa sinut! Tee testi ja selvitä, miten hyvin tunnet koiraroduista käytettäviä lempinimiä: klikkaa tästä!

11. Näin venäläinen historialehti kertoo talvisodasta: Sota oli perusteltu, koska Suomi ja Natsi-Saksa olivat menossa kimppaan

Suomalaisen sotilaan varustusta kehutaan venäläistä tarkoituksenmukaisemmaksi pakkaseen.

Suomalaisen sotilaan varustusta kehutaan venäläistä tarkoituksenmukaisemmaksi pakkaseen. © Kuvakaappaus Tajnyj sovetnik -lehdestä

Uusi venäläinen Talvisota-erikoislehti kertoo, miten marraskuussa 1939 alkanut sota oli tarpeen ”Suomen ja Natsi-Saksan lähentymisen” takia. Lue koko artikkeli täältä.

Jutun kirjoittivat Jukka Mallinen ja Petri Korhonen.

12. Historia: Legenda kaivoon haudatuista talvisodan kaatuneista sai vahvistuksen – Suomalaissotilaiden tuntolevyjä löytyi Muolaan pikkukylästä karmeasta paikasta

Yksi kaivosta löydetyistä tuntolevyistä.

Yksi kaivosta löydetyistä tuntolevyistä. © Viacheslav Skokov

Karjalan kannaksella Punnuksen taistelussa helmikuussa 1940 katosi paljon suomalaissotilaita. Huhujen mukaan venäläiset hautasivat heitä kylän koulun kaivoon – ja nyt tarinalle saatiin vahvistus. Lue koko artikkeli tästä.

Artikkelin kirjoitti Katariina Taleva.

Seuraa Seuraa myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!

X