Reuma ja ruokavalio – Mikä ruoka helpottaa reuman oireita? Näin ravitsemusterapeutti ohjeistaa reumaatikkoa

Reuma vaikuttaa ruokavalioon. Varmaa sen sijaan ei ole, miten ruokavalio vaikuttaa reumaan. Kokemusten mukaan punainen liha pahentaa oireita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Reuma vaikuttaa ruokavalioon. Varmaa sen sijaan ei ole, miten ruokavalio vaikuttaa reumaan. Kokemusten mukaan punainen liha pahentaa oireita.
Teksti:
Virve Järvinen

Kun reuma ilmenee, eri keinot oireiden helpottamiseen ovat tervetulleita. Ruokavalio on tärkeässä roolissa. Kysyimme 10 kysymystä reumaatikon arjesta ja ruokavalinnoista, näin vastaa asiantuntijamme, laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen Terveystalosta.

1. Kun reuma on todettu, helpottaako ruokavalio oireita?

Nivelreuma on tulehduksellinen sairaus, jossa nivelet kipeytyvät, jäykistyvät ja turpoavat. Ruokavalion vaikutus oireisiin on tutkimusten mukaan epävarma, ja siksi nivelreuman hoitoon ei ole erityistä ruokavaliota. Käytännössä monilla on kuitenkin hyviä kokemuksia ruokavaliomuutoksista. He kokevat, että ne lievittävät niveltulehdusta.

Hyvä, reuman hoitoa tukeva ruokavalio on monipuolinen ja siinä syöminen on säännöllistä ja riittävää. Se on sellainen, jota reumaan sairastanut pystyy noudattamaan sairauden kaikissa vaiheissa ja joka pitää ravitsemustilan hyvänä ja painon hallussa. Ylipaino heikentää reumalääkkeiden tehoa ja lisää nivelrikon riskiä.

2. Miten reuma vaikuttaa ruokavalioon?

Nivelreuma on aaltoileva sairaus, jossa tulehduksen aktiivisuus vaihtelee. Tulehduksellisessa vaiheessa aineenvaihdunta kiihtyy. Tämä lisää proteiinien, energian ja joidenkin antioksidantteina toimivien vitamiinien ja kivennäisaineiden tarvetta. Esimerkiksi C- ja E-vitamiinin, beetakaroteenin ja seleenin tarve kasvaa. Tulehdukselliseen tilanteeseen voi liittyä raudanpuuteanemia.

Nivelreuma kasvattaa valtimotautien, tyypin 2 diabeteksen ja osteoporoosin riskiä. Ruokavaliolla voidaan ehkäistä näitä liitännäissairauksia.

Lue myös: Mistä nivelreuman tunnistaa ja miten sitä hoidetaan? Näin reumasairauksien ylilääkäri vastaa 10 kysymykseen

nivelreuman oireet
Nivelreuma on yleisin tulehduksellinen reumasairaus. Tuoreen nivelreuman hoitotavoite on varhainen ja pysyvä remissio, jolloin potilaan toiminta- ja työkyky palautuu ja säilyy. © iStock

3. Miksi reumaa sairastavat suosivat usein Välimeren ruokavaliota?

Välimeren ruokavalio vähentää kokemuksen mukaan kipuja osalla nivelreumaa sairastavista. Perinteisesti se sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, palkokasveja, täysjyväviljaa, kasviöljyjä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa, mutta vain vähän lihaa. Punainen liha sisältää arakidonihappoa, tulehduksen välittäjäaineiden esiastetta. Osa kokee, että punaisen lihan vähentäminen tai poistaminen ruokavaliosta vähentää kipuja.

Uusittujen pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio vastaa pitkälti välimerellistä ruokavaliota. Pohjoismaisissa suosituksissa painotetaan entistä kasvipohjaisempaa ruokavaliota, kalansyönnin lisäämistä ja lihansyönnin vähentämistä.

Maitovalmisteiksi suositellaan vähärasvaisia maitovalmisteita kohtuudella käytettyinä. Lihajalosteiden, alkoholin sekä runsaasti rasvaa, suolaa ja sokeria sisältävien jalostettujen elintarvikkeiden käytön olisi hyvä mahdollisimman vähäistä. Toisin kuin Välimeren ruokavaliossa pohjoismaisessa ruokavaliossa muistutetaan marjoista ja öljy on rypsiöljyä.

Lue myös: Näin nivelreuma pysyy oireettomana

4. Mitä raakaravinnon ­vaikutuksesta reumaan tiedetään?

Raakaravinto tai elävä ravinto on ruokaa, jota ei kuumenneta korkeissa lämpötiloissa. Raaka-aineet ovat vegaaniruokavaliosta tuttuja, ja niitä käsitellään muun muassa hapattamalla, idättämällä, liottamalla ja kuivaamalla. Joissain tutkimuksissa tällainen ruokavalio helpottaa reuman oireita.

Raakaravinnossa hyvää on antioksidanttien ja kuidun määrä lisääntyminen. Riittävä energian saanti voi olla hankalaa. Kypsentämättömän ruoan mukana elimistöön voi päästä ei-toivottuja mikrobeja, jotka voivat aiheuttaa niveltulehduksen.

Lue myös: Nivelet ja ruokavalio – Näin oikea ravinto voi helpottaa nivelkipua ja jopa ehkäistä nivelsairauksia

Nivelet ja ruokavalio
Nivelet ja ruokavalio kulkevat käsi kädessä. Oikein ruokavalinnoilla voi jopa ehkäistä nivelsairauksia. © istockphoto

5. Miksi reumaa sairastavan­ kannattaa syödä kuituja?

Kuitu vaikuttaa myönteisesti suoliston mikrobistoon, ja tasapainoinen suoliston mikrobikanta voi vaikuttaa hyvällä tavalla niveloireisiin. Reumaan liittyy monesti toiminnallisia vatsavaivoja, kuten ärtyvä suoli, ummetus, ripuli ja turvottelu, ja riittävä kuidun saanti voi helpottaa oireita.

Kuituja saa täysjyväviljasta, kasviksista, marjoista, hedelmistä, siemenistä ja pähkinöistä. Herkkävatsaiselle liukoinen kuitu sopii usein liukenematonta kuitua paremmin. Esimerkiksi kauraleseiden kuitu on liukoista ja vehnän liukenematonta kuitua.

6. Sopiiko gluteeniton ruokavalio reumaa sairastavalle?

Gluteenittomissa viljoissa on niukemmin kuitua kuin gluteeniviljoissa, jolloin gluteeniton ruokavalio voi johtaa liian vähäiseen kuidunsaantiin. Gluteeniton ruokavalio saattaa vähentää tiettyjen hyvien suolistobakteerien määrää.

Gluteeniton ruokavalio on keliakian ainoa hoito. Se on turvallinen, kun se toteutetaan ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Erityisruokavalioissa tärkeää on korvata poistettu ruoka-aine toisella, saman ruoka-aineryhmän ruoka-aineella. Tarvittaessa voidaan käyttää kuitulisää.

7. Onko kala täsmäruokaa nivelkipuun?

Kalan pehmeä rasva ja omega-3-rasvahapot voivat lievittää tulehdusta ja siihen liittyvää kipua. Kalaa kannattaa syödä vähintään kaksi, kolme kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

Punaisen lihan korvaaminen kalalla vähentää kovien ja lisää pehmeiden rasvojen määrää ruokavaliossa. Tämä on järkevää reumaan liittyvän valtimotautiriskin vuoksi.

Lue myös: Nivelvaivat voivat helpottaa, kun syöt enemmän kasviksia – Näin neuvoo ravitsemusterapeutti

Kun nivelvaivat tekevät kiusaa, kasvispainotteinen ruokavalio voi tuoda helpotusta oloon.
Kun nivelvaivat tekevät kiusaa, kasvispainotteinen ruokavalio voi tuoda helpotusta oloon. © iStock

8. Kannattaako reumaa sairastavan vaihtaa kahvi teehen?

Joidenkin tutkimusten mukaan reuma on yleisempää kahvia runsaasti juovilla.

Kahvin ja muidenkin yksittäisten ruoka-aineiden kohdalla kannattaa muistaa, että ruokavalio on kokonaisuus ja yksittäisen ruoka-aineen vaikutukset voivat selittyä kokonaisuudella. Yksi ja sama ruoka-aine voi vaikuttaa eri yhteyksissä eri tavoin.

Kahvi sopii kohtuudella käytettynä reumaa sairastavan ruokavalioon. Suuret määrät voivat aiheuttaa esimerkiksi suolisto-oireita.

9. Onko ravintolisistä reumaa sairastavalle hyötyä?

Reumaa sairastaville suositellaan ravintolisiä vain todettuun tarpeeseen, kuten kaikille muillekin. Folaatti ja D-vitamiini ovat poikkeuksia. Folaattia tarvitaan ravintolisänä, jos reumaa hoidetaan folaatin puutetta aiheuttavalla metotreksaatti- tai sulfasalatsiinilääkkeellä. Ravintolisissä käytettävä folaatti on foolihappoa.

D-vitamiinilisää suositellaan jokaiselle, joka ei käytä säännöllisesti D-vitamiinilla täydennettyjä maitovalmisteita ja margariineja ja/tai kalaa. Yli 75-vuotialle ja vähän ulkona liikkuville se on tarpeen vuoden ympäri.

Jos syöminen on niukkaa tai siinä on vaikeuksia, riittävä antioksidanttien saanti voidaan turvata monivitamiinivalmisteella. Osa käyttää maitohappobakteereita tukemaan suoliston hyvinvointia, vaikka niiden käyttöä ei suositella virallisesti.

Lue myös: Tunnetko nämä ravintolisät? Kun ikääntymisen merkit ilmaantuvat, paina jarrua purkista!

10. Voiko ruokavaliolla­ välttää kokonaan reuman?

Alttius sairastua nivelreumaan kulkee perimässä: lähisukulaisen reuma kaksinkertaistaa sairastumisriskin. Ruokavaliolla ei siten voi ehkäistä reumaa.

Tupakointi on tapa, jota kannattaa välttää myös reuman vuoksi. Tupakoijan riski sairastua reumaan on tupakoimattomaan henkilöön verrattuna kaksinkertainen. 

Lue myös: Nivelreuma ja kovat kivut murensivat Hannan itsetuntoa – Psykologi auttoi eteenpäin: ”Oivalsin, etten minä ole sairauteni – se on vain osa minua”

Kokemuksia nivelreumasta: Nivelreuma vaikutti itsetuntoon
Biologiset lääkkeet ovat ­kohentaneet Hanna Kairimon oloa paljon. Hän iloitsee, että voi tehdä pitkiä kävelylenkkejä pienestä kivusta huolimatta. © Sara Pihlaja
X