Onko uneton yö taas takana? Vertaistukea löytyy – Näin lukijamme toimivat aamuyön kettumaisina tunteita, kun uni ei tule

Kysyimme Seuran lukijoilta vinkkejä, miten selvitä yön tylsyydestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Unettomuus on toistuvana vaivana kiusallinen ja hermoja repivä riesa.

Kysyimme Seuran lukijoilta vinkkejä, miten selvitä yön tylsyydestä.
Teksti:
Katriina Lundelin

Unettomuus voi jopa ahdistaa, kun pitkät yöunet ovat harvinaista herkkua ja uneton yö on enemmän sääntö kuin poikkeus. Etenkin toistuva nukkumattomuus, kevytunisuus ja unen katkeilu voi nakertaa hermot riekaleiksi keneltä tahansa.

Pyysimme Seuran lukijoita kertomaan vinkkinsä, miten he selviävät yön piinallisista valvomisjaksoista. Osa lukijoista antoi neuvoja ajankuluun, jonka avulla voi hyvässä lykyssä unikin tulla.

Nimimerkki Hellu 62 nukkuu televisio auki:

”Suoratoistot ovat unettomuudesta kärsivien pelastus. Joku tuttu sarja, johon ei tarvitse keskittyä, vie ajatukset pois, ja uni voi tulla. Nämä ohjeistajat, jotka väittävät, että tv ei kuulu makuuhuoneeseen, voivat juosta suolle ohjeineen. Turha tulla viisastelemaan, jos ei itse ole kokenut todellista unettomuutta.”

Unta arvostava tarttuu kirjaan:

”Alkuun pyöriskelen ja odotan unta. Jos puolessa tunnissa uni ei tule, alan lukea kirjaa. Nimenomaan kirjaa. Kirja on selkeä, ei tarvitse selailla ja etsiä asioita vaan vain lukea. Pidän aina mielenkiintoista kirjaa yöpöydällä. Lueskelen tunnin verran, ja uni tulee.”

”Käyn vessassa, ja joskus nappaan lihasrelaksantin tai särkylääkkeen. Aika harvoin luen tai sitten ehkä täytän Seuran ristikkoa. Joskus muinoin luin Latinan sanakirjaa, ja uni tuli alta aikayksikön”, kertoi Antsu67.

Mape2010 kertoi kärsineensä unettomuudesta 10 vuotta:

”Äänikirja on nykyään paras nukahtamisen konsti. Tärkeää on myös rauhoittuminen alkuillasta töiden jälkeen.”

”Otan korvakuulokkeet, ja kuuntelen aamu-uutiset tai hieman musiikkia makuuasennossa. Jos herääminen tulee jo kello 5, otan kirjan ja luen – ja pian uni tulee”, kertoi Nukkumatin ystävä.

Lue myös: Jääkö podcast pyörimään korviisi, kun nukahdat? Uni katkeaa todennäköisesti aamuyöstä

Älylaitteella notkuminen voi viedä toisilta yöunet, mutta toisia se auttaa kuluttamaan aikaa, jos on uni ei tule.
Älylaitteella notkuminen voi viedä yöunet, mutta toisia se auttaa kuluttamaan aikaa, jos on uni ei tule. © iStock / Alihan Usullu

Kun uneton yö koittaa eikä uni vain tule, näissä puuhissa lukijoiden aika kuluu

Moni lukijoista myönsi, että monet konstit oli jo kokeiltu, mutta uni ei tullut rentoutumalla, liikkumalla, lääkkeillä eikä melatoniinilla. Kun unettomuus vaivaa hellittämättä, aika on saatava jotenkin kulumaan.

Näin Seuran lukija neuvoivat:

”Aamuyön tunnit, saatan katsoa jotain elokuvaa, ja odotan rauhassa unta. Joskus vaihdan yöllä sänkyä pois mieheni vierestä, koska alan kuuntelemaan hänen hengitystään tai liikkumistaan”, kertoi Nukkuja.

”En makaa vängällä sängyssä, vaan kulutan aamuyön kettumaiset tunnit esimerkiksi Seura-lehtiä lukemalla”, kertoi puolestaan Anneli.

Lue myös: Miksi uni ei tule? Näillä asiantuntijan ohjeilla hoidat ja hallitset unettomuuttasi ilman lääkkeitä

Yö voi olla luovaa aikaa

Osa lukijoista kulutti aikaa tekemällä käsitöitä. Puuhastelun voimaan luotti esimerkiksi Tuula:

”Illalla luen kirjaa. Aamuyöllä nousen pois sängystä ja neulon.”

Nimimerkki Tinttu käyttää yön valvomisen luovaan työskentelyyn: ”Tietokoneen ääressä muokkaan valokuvia tai teen niistä uutta taidetta.”

”Jos uni ei tulekaan, kun herään keskellä yönselkää ja on liikaa kierroksia aivoissa, menen yleensä olohuoneen tietokoneelle lukemaan tai kirjoittamaan. Jos on keskiyö, kömmin sänkyyn yrittämään unta. Jos on jo aamun pikkutunnit, alan hyvissä ajoin virittelemään kahvinkeitintä”, kertoi Sipuli60.

Kyllikki-mummo kertoi, että yöllä ikävät asiat pyörivät herkästi mielessä:

”Yritän saada ajatukset pois valvomisesta ja ikävistä asioista, mutta valitettavasti muistan ikävät asiat parhaiten juuri valvoessani. Siksi saatan lukea tai ottaa mietittäväksi positiivisen asian. Ne taas saattavat piristää liikaa.”

Lue myös: Heräätkö sinäkin aamuyöllä murehtimaan? Miten sen voisi välttää?

Käsitöissä saa vierähtämään tunnin jos toisenkin, mikäli unettomuus vaivaa.
Käsitöissä saa vierähtämään tunnin jos toisenkin. © iStock / Marina Troynich

Lue myös: Unitutkijan 12 vinkkiä hyviin yöuniin – Näin parannat unesi laatua

X