Sydänpotilas Pauliina oli kuolla hoitovirheeseen – Sydämentahdistimen eteisjohto oli irti: ”Syke romahteli, olo oli voimaton ja päätä särki”

Pauliina Meri sairastui reilu vuosi sitten vakavaan sydänsairauteen. Diagnoosin jälkeiset epäonniset sattumukset olivat viedä urheilullisen naisen hengen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

​Sydänsairaus ei estä Pauliina Merta pulahtamasta avantoon. Hänen vakipaikkansa on Järvelän avanto Littoistenjärvellä Turun lähistöllä. © Suvi Elo

Pauliina Meri sairastui reilu vuosi sitten vakavaan sydänsairauteen. Diagnoosin jälkeiset epäonniset sattumukset olivat viedä urheilullisen naisen hengen.
Teksti: Laura Savolainen

Eläinlääkäri Pauliina Meri, 46, eli reilu vuosi sitten äärimmäisen aktiivista elämää – harrasti työnsä ohessa lähes päivittäin kovan tason astangajoogaa, juoksi pitkiä matkoja ja ui avannossa parisen kertaa viikossa. Miten liikkuvaisesta naisesta tuli yhtäkkiä vakavasti sairas sydänpotilas?

Totaaliblokki sydämessä

”Tutut portaat herättivät alkuvuodesta 2021. Kädet ja jalat olivat yhtäkkiä aivan hapoilla lenkittäessäni koiraamme. Rinnassa muljahteli omituisesti noustessani portaita, kuin olisi rytmihäiriöitä. Epäilin, että olin ylikunnossa tai että kärsin raudanpuutteesta.

Työterveydessä todettiin matala syke, joten minulta otettiin sydänfilmi. Olin jo astumassa lääkärikeskuksesta ulos, kun hoitaja säntäsi perääni. Vastaanottohuoneessa pelästyneen näköinen ja valkoiseksi valahtanut lääkäri epäili, että minulla oli sydämessä totaaliblokki ja että minun piti päästä heti sairaalaan.

Ambulanssissa joku kysyi­, oliko minulla elvytystahto. Eläinlääkärinä tiedän koirien­ sydänsairauksista, mutta en tarkalleen tiennyt, mitä totaaliblokki tarkoitti. Aloin kuitenkin ymmärtää, että nyt oli tosi kyseessä.”

Lue myös: Korkea leposyke – Mistä liian korkea syke levossa johtuu? Lue erikoislääkäreiden vastaukset 10 kysymykseen

”Sairaalassa sydämeni löi vain 20 kertaa minuutissa”

”Makasin sairaalassa kaksi viikkoa. Minulla diagnosoitiin kolmannen asteen eteis-kammiokatkos, ”totaaliblokki”, jossa johtorata oli eteisten ja kammioiden välissä täysin poikki.

Lääkäri kertoi, etten tulisi kävelemään sairaalasta ulos ilman tahdistinta. Näin silmissäni kävelykepin kanssa köpöttävän vanhuksen, jonka sydän tarvitsi sykkiäkseen laitteen. Miksi minusta oli yhtäkkiä tulossa sellainen?

Yllättäen syke palautui sairaalassa normaaliksi, joten pääsin kotiin. Pian kotiuduttuani mieheni kiidätti minut takaisin sairaalaan. Sykkeeni romahti, huulet sinersivät ja tuntui, että leijailin jo pois kehostani. Sairaalassa sydämeni löi vain 20 kertaa minuutissa.

Siitä alkoi viikkojen kamppailu, joka oli viedä järkeni ja henkeni.”

Röntgenkuva paljasti tahdistimen eteisjohdon olevan irti

Tahdistin, joka rintaani pikapikaa asennettiin, ei tehnyt oloani paremmaksi. Kun pääsin kotiin, syke romahteli, olo oli voimaton ja päätä särki. Sen sijaan, että tilanteeni olisi tutkittu kunnolla sain beetasalpaajia, vahvoja rauhoittavia ja paniikkihäiriö-diagnoosin.

Vasta toisen sairaanhoitopiirin lääkäri otti tilanteeni vakavasti. Röntgenkuvissa paljastui, että laitteen eteisjohto oli irti eikä tahdistin sen vuoksi toiminut kuten piti. Olin niin helpottunut, että itkin.”

Sydänoireiden syynä myrkytys?

”Kolmannen asteen eteis-kammiokatkos on alle kuusikymppisillä melko harvinainen. Melkein aina taustalla on jokin tietty syy, kuten aiemmin sairastettu infektio tai sydänsarkoidoosi. Mitään sellaista ei kuitenkaan havaittu.

Sen sijaan epäillään, että ongelman laukaisi eläinlääkäriasemalla käytössäni ollut anestesialaite, joka oli päässyt vuotamaan hermostoon vaikuttavaa kaasua operaatiohuoneeseen. Istuin laitteen äärellä tunteja leikatessani nukutettujen koirien hampaita.

Matkassani on ollut roimasti huonoa tuuria. Viikkojen piina ilman toimivaa tahdistinta on nyt todettu hoitovirheeksi.”

Sydänpotilas saa harrastaa avantouintia

”Rintaani on asennettu tulitikkurasiaa pienempi fysiologinen tahdistin, joka tekee jatkuvasti töitä pitääkseen sydämeni oikeassa rytmissä. Olen todella kiitollinen, että olen viimein kunnossa ja voin hyvin.

Ennen sairastumistani olin äärimmäinen kestävyysliikkuja. Nyt en enää uskalla lähteä pitkille vaelluksille tai hiihtoreissuille.

Onneksi voin joogata, juosta ja uida avannossa. Talviuinti ei ole sydänpotilaille itsestäänselvää, mutta oma vaivani ei estä sitä. Aluksi pelkäsin, ettei sydän pysy mukana, mutta nyt luotan, että tahdistin toimii.”

Lue myös: Maijun, 27, synnynnäinen sydänlihassairaus ei näy päälle päin – ”Se on tehnyt minusta vahvan, rohkean ja empaattisen” 

Maijulla on synnynnäinen sydänlihassairaus

Maiju Janhusen sydän ei kestä hengästymistä, mutta hän pystyy ulkoilemaan kesäisin sähkö­avusteisella polkupyörällä. © Pihla Liukkonen

X