Nämä ovat lukijoiden parhaat rahansäästövinkit: Suihkuun uimahallissa, tehokasta tuunausta ja kekseliäitä reseptejä

Vivan lukijat ovat penninvenytyksen mestareita. Me ostamme vain tarpeellista ja tarjouksesta, kuljemme kauppaan kävellen ja pakkaamme ostokset kestokassiin. Lue lukijoiden säästövinkit.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ota talteen Vivan lukijoiden parhaat säästövinkit.

Vivan lukijat ovat penninvenytyksen mestareita. Me ostamme vain tarpeellista ja tarjouksesta, kuljemme kauppaan kävellen ja pakkaamme ostokset kestokassiin. Lue lukijoiden säästövinkit.
Teksti:
Outi Rastas

Säästövinkit kauppareissuille

Käyn nykyisin aiempaa harvemmin kaupassa. Se jäi minulle päälle korona-ajasta, ja onnistuu hyvin yhden hengen taloudessa.

Kaksi kauppakertaa kuukaudessa riittää minulle hyvin eikä ruokahävikkiäkään synny niin kuin ennen.

– helssu

Käyn vain joka toinen päivä kaupassa ja silloinkin vatsa täynnä.

– MARJAANA

Olen kehnosti liikkuva eläkeläinen. Olen silti melkein päivittäin körötellyt lähikauppaan rollaattorillani, kunnes jokin aika sitten kauppa meni remonttiin ja seuraava olisi ollut hintavan taksimatkan päässä.

Tein ensimmäisen kauppatilaukseni netin kautta kotiin tuotuna. Ilokseni huomasin, että sain ostokseni pari kertaa viikossa tarkoin mietittynä jopa halvemmalla kuin aiemmin käydessäni päivittäin lähikaupassa.

En ole varsinaisesti säästänyt mistään, mutta olen harkinnut ostoksiani ja tehnyt listan todella tarvitsemistani ruoka-aineista­. Jo näin sain säästöä, sillä kaupassa käteen tarttui aina jotain turhaa, jota ilmankin olisin tullut toimeen.

– espoon mummeli

En käy kaupoissa huvikseni, niin ei tule houkutuksia.

– MS

© iStock

Suuri on edullista

Olen yksinelävä eläkeläinen, ja olen aiemmin ostanut paljon einesruokia. On kuitenkin selvää, että pienet annoskoot tulevat eineksissäkin kalliimmiksi kuin suuret.

Olenkin alkanut tehdä myös itse ruokaa. Teen esimerkiksi laatikoita isompia annoksia ja pakastan ruokaa kahden tai kolmen desin rasioissa. Niitä on helppo ottaa sopiva määrä pakkasesta.

sirlea

Keittoa teen ison annoksen kerralla ja syön sitä useana päivänä. Usein tuunaan keittoa eri päivinä eri raaka-aineilla.

– LU

© Om-arkisto

Taitavasti tähteistä

Ruoasta saa säästettyä yllättävän paljon pienellä suunnittelulla, eikä mistään tarvitse luopua.

Ensiksi käytetään hyväksi kauppojen tarjoukset, toiseksi pidetään hyvä kotivara – ja käytetään sitä myös ennen kuin pilaantuu.

Lisäksi opetellaan kokkaamaan. Tuo viimeinen on helpoin vinkki. Tähteistä saa loihdittua vaikka mitä, kun vähän googlaa reseptejä.

– FEENIE

Banaaninkuorista saa loihdittua yllättävän herkullista vegaanista ”nyhtöpossua”.

Kuulostaa oudolta, mutta oikein maustettuna ruokalaji toimii, ja se vähentää myös hävikkiä.

– nassukka

Ylijääneen kahvin voi pakastaa muoteissa. Sitä voi käyttää myöhemmin juomiin tai jääkahviin.

Kauppalappuun kirjoitan oman kaupan myötäisen ostoslistan, josta en saa poiketa.

Kauppapäivä on kerran viikossa. Kaikki tähteet hyödynnetään ja autolla liikutaan vain pitkät matkat.

– anu

© iStock

Säästövinkit sähkönsäästäjille

Sähkössä ollaan nyt tarkkana kuin porkkana: huoneiden lämpötilaa on alennettu eikä saunaakaan lämmitetä, kuten ennen vanhaan tehtiin.

– ulla

Menen aikaisin nukkumaan – ei tarvitse kuluttaa sähköä valaistukseen.

Kristiina

Ruokaa laittaessa suljen lieden levyn ja uunin jo ennen kuin ruoka on täysin kypsää. Se kypsyy loppuun samalla lämmöllä. Saunassa väännän sähkökiukaan kiinni lähtiessäni ensimmäisen kerran suihkuun.

Teatteriin otan mukaan ohuen takin, joka mahtuu laukkuuni. Näin en joudu maksamaan narikkamaksua.

– leena69

Säilytän talvisin kylmätavarat parvekkeella niin ei tarvitse pitää jääkaappia päällä.

säästeliäs

Käyn saunassa vain uimahallilla. Samalla tulee harrastettua liikuntaa ja vettä säästyy. Saippuatkin tarjoaa halli, ja sosiaalinen elämä piristyy saunassa jutustelemalla.

– otto M

Valaisen kotini iltaisin led-kynttilöillä.

– kiti

© iStock

Vanhassa vara parempi

Pidä hyvä huoli omistamistasi tavaroista, vaatteista ja esineistä. Huolla ja korjaa niitä. Älä turhaan osta uutta jos vanha vielä toimii tai voit sen jotenkin kekseliäästi korjata.

– AP

Kaikkea ei tarvitse hävittää tai kierrättää. Jos on riittävästi varastotilaa, voi esimerkiksi siirtää sisustustuotteita omaan varastoon. Itse tein varastostani yllättäviä löytöjä, joita en edes muistanut omistavani. Nyt on käytettävissä paljon ”uutta” tavaraa.

– Alina 9

Kun vaihtaa koriste-esineiden paikkaa huoneesta toiseen ja laittaa vaikka vanhaan lasipurkkiin valot sisälle, huone tuntuu uudelta. Ei ole tarvetta lähteä sisustuskauppaan ostoksille.

Kausikoristeet kannattaa hankkia kauden jälkeisistä alennusmyynneistä tai Tori.fi:n annetaan-osastolta.

– Kirpparihai

Suosin netin roskalavaryhmiä. Niistä tekee joskus hyviä löytöjä ja ihan ilmaiseksi.

– pirde

© Om-arkisto

Heräteostokset pannaan

Mietin, ennen kun ostan, tarvitsenko jotain vai en. Usein jokin mieliteko menee ohi ja huomaan, että ilmankin pärjää.

– Euronvenyttäjä

Teen listan vaatteista, joita oikeasti tarvitsen, ja saan ostaa vain listalla olevia asioita. Ei tarpeetonta kaappeihin.

anna

Paras säästövinkki on television katselun lopettaminen: ei mainoksia, ei tarvetta ostaa tuotteita tai kokeilla uutuuksia. Samoin pitää laittaa ”Ei mainoksia” -ilmoitus postilaatikkoon.

– katsu

Tee se itse

Leikkaan kaikkien perheenjäsenten hiukset itse. Ostan vaatteita kierrätettynä ja säästän vanhemman lapsen vaatteet aina nuoremmalle lapselle. Liikumme pyörillä, kävellen ja junalla. Se on helppoa, kun asumme aivan radan varrella.

– marja

Opettele tekemään asioita itse, kuten kotiruokaa tai peruskorjauksia. Se voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

– eki

Teen lapselle lautapelejä ja puuhapelejä kierrätysmateriaaleista (pullonkorkit, muovipullot, pahvilaatikot, vanhat vaatteet, kuvia sanomalehdistä). Niitä voi antaa myös lahjaksi ja kustomoida lahjansaajan toiveiden mukaan.

– gamemaker

© iStock

Säästövinkit tuunaajille

Ostan pitkävartisia sukkia. Kun sukat menevät rikki esimerkiksi varpaiden kohdalta, leikkaan sukan kärjen auki ja ompelen sukan varren yläpäästä kiinni. Ja taas pelittää, eli kääntösukka.

– kalle

Kun lapset olivat pieniä, ostin kirpputorilta edullisesti hyvälaatuisia aikuisten vaatteita. Ratkoin ne ja ompelin kappaleista lapsille vaatteita.

– Kolmen lapsen äiti

Jauhelihamurekemassaan lisään kaurahiutaleita ja munakasseokseen maitoa. Päiväysvanha maito ja maustettu jugurtti sopivat sämpylätaikinaan. Omat vaatteet tuunaan aina uudelleen.

– Mielikuvitus rajana

© iStock

Kätevä emäntä

Monet purkit ja tuubit vaikuttavat tyhjiltä, mutta kun ne leikkaa keskeltä poikittain halki, saa vielä kaivettua jogurttia, salaatinkastiketta, hammastahnaa, käsivoidetta tai kylmägeeliä vaikka kuinka moneksi kertaa.

– Kanerva

Käyttökelvottomiksi kuluneet lakanat ovat oivia siivousrättejä. Ja niiden suikaloiminen (lue: repiminen) on aika terapeuttista puuhaa.

– M

Hyödynnän tyhjät leipäpussit koirankakkojen keräämisessä kaupungilla.

– maikki

Keitän aamulla kahvia termospulloon koko päivän tarpeiksi. Säästän sähköä, suodatinpapereita ja aikaa.

– maria m

Budjetin vartijat

Merkitsen jokaisen ruokaostokseni summan paperille. Samalla laitan ostopäivämäärän ylös. Sitten lasken viikottain, paljonko rahaa on mennyt ruokaan. Jos viikkobudjetti ylittyy, koetan korjata sen seuraavalla viikolla eli ostaa hieman vähemmän.

Laadin tälläisen listan jokaiselle kuukaudelle erikseen. Laitan ylös summan, joka saa kuukaudessa kulua ruokaan.

– johanna

Osan palkasta laitan heti säästöön, jotta en myöhemmin tuhlaa rahaa johonkin typerään.

– rosita

Vietän viikossa mahdollisimman monta ”älä osta mitään” -päivää. Annan kunnon taputuksen olalleni, mitä enemmän näitä päiviä tulee, hyvä minä.

– pikku itara

Vesi on kallista

Käyn kuntosalilla aina suihkussa, jolloin oma vesilasku pienenee.

– S

Perheessämme säästetään vettä käyttämällä paljon kosteuspyyhkeitä. Toisena konstina emme vedä vessaa joka pissan jälkeen: se on amerikkalaisen näyttelijän vedensäästöniksi. Emme pidä ajatuksesta, että joudumme käyttämään puhdasta juomavettä kohteeseen, johon kävisi muukin vesi.

– Sissispissis

Kavereiden kesken

Kierrätämme kaveriporukalla vaatteita. Kun omat vaatteet alkavat kyllästyttää, vaihtelemme niitä kavereiden kanssa, ja taas on kivoja vaatteita ilmaiseksi.

– papu

Yhteiset kauppareissut ystävän kanssa säästävät bensaa ja piristävät mieltä.

– piitsu

Ilmaisia makupaloja

Käyn kaikissa mahdollisissa kissanristiäisissä, joissa tarjotaan kahvia tai ruokaa. Poikkean markettien maistiaisissa ja puolueiden vaaliteltoilla.

Hyöty on moninkertainen: samalla saan liikuntaa ja hyvän mielen.

– lapsenmieli tallella

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 1/2024.

Lue myös: Rahan säästäminen vaatii pienituloiselta kekseliäisyyttä – Marjut Vuotila, 75, on oppinut niksit arkeen: ”Kaikki on asenteesta kiinni”

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X