Jännetupen tulehdus on usein rasitusperäinen vaiva, joka voi ilmetä kehon eri osissa – Näin hoidat kipeytynyttä aluetta! Lue lääkärin ohjeet

Jännetuppitulehdus liittyy usein pitkään jatkuneeseen rasitukseen tai yksitoikkoiseen liikkeeseen, joka aiheuttaa jännettä ympäröivässä tupessa ärsytyksen ja tulehdustilan. Jännetuppitulehdus on ikävä mutta vaaraton vaiva, joka useimmilla paranee itsekseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tulehtuneen jänteen liike tekee kipeää, ja liikuttaessa voi myös tuntua narinaa tai napsuntaa.

Jännetuppitulehdus liittyy usein pitkään jatkuneeseen rasitukseen tai yksitoikkoiseen liikkeeseen, joka aiheuttaa jännettä ympäröivässä tupessa ärsytyksen ja tulehdustilan. Jännetuppitulehdus on ikävä mutta vaaraton vaiva, joka useimmilla paranee itsekseen.
(Päivitetty: )
Teksti: Jaana Kalliokoski

Jännetupen tulehdus kestää yleensä muutamasta päivästä pariin viikkoon, mutta joskus paraneminen voi kestää useitakin kuukausia. Jännetuppia on jalkaterän, nilkan ja käden sekä ranteen alueella. Kun jännettä ympäröivä tuppi on ärtynyt, puhutaan jännetuppitulehduksesta. Jännetupen tulehdus paranee valtaosin itsekseen.

Jos kyynärpää tai esimerkiksi olkapää on kipeytynyt, kysymys ei ole jännetuppitulehduksesta vaan jännekudoksen rappeumasta, esimerkiksi tenniskyynärpäästä tai kiertäjäkalvosinoireyhtymästä. Se on tyypillinen keski-ikäisille.

Käsikirurgian dosentti Teemu Karjalainen Terveystalosta kertoo, miten vaivat ilmenevät ja miten niitä hoidetaan.

1. Mikä on jännetuppitulehdus?

Jalkaterän ja nilkan sekä käden ja ranteen alueen jänteet liukuvat tunnelissa, jota kutsutaan jännetupeksi. Jännetuppitulehduksessa jännettä ympäröivä suojaava tuppi tai liukukudos on ärtynyt ja paksuuntunut.

Tällöin jänteen kyky tuottaa liikettä on heikentynyt, esimerkiksi sormen oikaiseminen ei onnistu ilman kipua. Ärsyyntymisen on voinut aiheuttaa rasitus tai toistuva liike esimerkiksi kylmissä oloissa. Yleensä taustalla on myös geneettisiä tekijöitä. Myös nivelreuma, kihti ja diabetes voivat altistaa jännetupen tulehtumiselle.

Tunnelin sisälle eli jännetuppeen voi myös päästä bakteeri ja aiheuttaa tulehduksen, ja hoitamattomana se voi aiheuttaa verenmyrkytyksen. Bakteeritulehdus on perinteistä jännetuppitulehdusta huomattavasti harvinaisempi ja vakavampi.

2. Mistä tunnistaa oireet, kun jännetupen tulehdus ilmenee?

Kipeytyneen jänteen liike tekee kipeää, ja liikuttaessa voi myös tuntua narinaa tai napsuntaa. Kipuun ei liity kuumeilua eikä voimakasta turvotusta.

Bakteerin aiheuttamassa tulehduksessa jänne, esimerkiksi sormi tai ranne, turpoaa nopeasti ja tulehtuneen raajanosan, esimerkiksi sormen, liikuttaminen on mahdotonta. Bakteeritulehdukseen liittyy myös voimakas kipu ja useimmiten kuume.

Lue myös: Hermopinne voi iskeä kehon eri osiin – Näin tunnistat monin tavoin oireilevan hermokivun ja helpotat oloa! Lue erikoislääkärin ohjeet

3. Millaista hoitoa jännetuppitulehdus vaatii? Onko sairausloma tarpeen?

Jännetupentulehdukset ovat hyvin yleisiä. Iso osa niistä on lieviä, ja ne paranevat itsekseen. Tulehduskipulääke voi lievittää kipuoireita, mutta ei paranna sitä. Voi olla hyvä, että kipeytynyttä jännettä pidetään levossa, mutta siitä, onko levolla pitkäaikaisia vaikutuksia paranemiseen, ei ole tutkimustietoa.

Jännetupen sisälle pistetty kortisoni voi dramaattisesti lievittää oireita. Jos kuitenkin kahteen kertaan annettu kortisoni-injektio ei auta, kolmannesta tuskin on apua. Tällöin leikkaushoito voi tulla kyseeseen. Leikkauksessa jännetuppi avataan ärtyneestä kohdasta paikallispuudutuksessa, esimerkiksi sormen osalta noin 0,5–1 senttimetrin matkalta. Kirurginen hoito vaatii sairauslomaa yleensä 1–3 viikkoa.

Tutkimusten mukaan kolmasosa jännetuppitulehduksista paranee lumehoidolla, toinen kolmasosa kortisonilla ja lopulla kolmanneksella jännetuppitulehdus pyrkii uusimaan.

Bakteeritulehdus vaatii antibiootin lisäksi välittömäni kirurgisen hoidon, jossa jännetuppi avataan ja tuppi huuhdotaan. Joskus tulehdus vaatii useamman leikkauksen eli toistuvia huuhteluita. Potilas otetaan sisään sairaalaan, jossa ollaan jopa viikon ajan. Bakteeritulehduksen toipumiseen menee 1–3 kuukautta. Nämä ovat onneksi harvinaisia.

4. Miten ranteen jännetupen tulehdus ilmenee? Mitkä ovat hoidon erityispiirteitä?

Ranteen jännetupintulehdus ei poikkea jalan alueen ja sormien jännetupentulehduksen oireista. Myös tässä kipu ilmenee jänteen liikkeessä ja tulehtunut jännetuppi on paineluarka. Itse rannenivel on kivuton. Ranteen jännetuppitulehdusta hoidetaan, kuten edellä kuvailtiin.

Lue myös: Rannekanavaoireyhtymä on kivulias ja yleinen vaiva

Rannekanavaoireyhtymä
Rannekanavaoireyhtymä eli karpaalitunnelisyndrooma on yleisin ääreishermopinne. © Colourbox © Colourbox

5. Miten peukalon jännetuppitulehdus oireilee? Miten sitä hoidetaan?

Peukalon jänteen tulehdus voi olla joko sen koukistajassa tai ojentajassa. Jos tulehdus on koukistajajänteessä, kyse on tyypillisestä napsupeukalosta, jolloin kipu on kämmen puolella peukalon tyvessä ja peukalon nivel tuntuu lukkiutuvat koukkuun. Myös muihin sormiin voi tulla koukistajan puolelle jännetuppitulehdus.

Jos jännetupen tulehdus on peukalon ojentajassa, kipu tuntuu tyypillisesti ranteen tasalla, ja peukalon liikuttaminen on kivuliasta. Tyypillisesti tuoreen vauvan äidillä voi olla peukalon ojentajan jännetupentulehdus, joka haittaa vauvan hoitelua.

Peukalon jännetuppitulehduksia hoidetaan kuten edellä kuvailtiin.

Lue myös: Jumppaa hiirikäsi kuntoon! Fysioterapeutti neuvoo kuusi tehokasta jumppa- ja venytysliikettä

6. Miten kyynärpään jännesairauden tunnistaa? Millaista erityishoitoa se vaatii?

Jänteen sairaudet eivät ole tulehduksia (kyynärpäässä ei ole jännetuppea) vaan lihaksen kiinnityskohdan rappeumasairauksia, kuten tennis- ja golfkyynärpää. Siinä itse jännekudos on sairastunut. Kipu tuntuu kättä liikutettaessa mutta joskus myös levossa. Myös olkapäässä vaivaava kiertäjäkalvosinoireyhtymä on jännesairaus.

Jännesairaudet näyttäisivät liittyvän nimenomaan ikään, sillä ne ovat tyypillisiä 40–60-vuotiailla. Jänteeseen on saattanut liittyä poikkeavaa kuormitusta, joka laukaisee sairauden. Taustalla ovat iän lisäksi geneettiset tekijät ja tupakointi, joka heikentää verisuonten toimintaa. Tutkimus ei ole löytänyt tarkkaa syytä jännesairauksille. Ne ovat valitettavan yleisiä ja aiheuttavat paljon sairauspoissaoloja.

Valtaosa jännesairauksista paranee itsekseen ajan saatossa. Millään hoidolla ei ole ositettu olevan tehokasta vaikutusta niiden paranemiseen. Liike on lääkettä, mutta se ei näyttäisi parantavan tautiprosessia jänteessä.

Kortisonipistos voi lievittää kipuja, mutta sen käyttöön voi liittyä uusiutumista etenkin kyynärpäässä, jonka vuoksi sitä käytetään vain harvoin. Tutkimusten valossa jännesairauksia ei enää pyritä hoitamaan kirurgisesti.

7. Entä jännetuppitulehdukset jalassa ja nilkassa, miten ne tunnistaa oireiden perusteella? Millaista jalan hoito on?

Prosessina jalan ja nilkan jännetuppitulehdus on samankaltainen kuin ranteessa ja sormissa. Merkittävä ero on siinä, että ne liittyvät useimmiten juoksuun, ja niitä esiintyykin tyypillisesti niillä, jotka urheilevat.

Kysymys voi olla askeltamisen häiriöistä raajan tai jalkaterän alueella. Ensisijaisena hoitona kipeytyneen jalan annetaan parantua rauhassa ilman juoksua. Yleensä myös tutkitaan, onko esimerkiksi pohjelihaksissa kireyttä, joka heijastuu nilkan alueelle. Fysioterapeutti voi auttaa tässä.

Lue myös: Juoksijan akillesjänne vihoittelee – Millainen hoito ja kuntoutus avuksi, kun akillesjänteen kipu ja tulehdus iskevät? Lue fysioterapeutin neuvot

8. Miten jännetupen tulehdus voidaan ehkäistä?

Ei ole olemassa tutkimustietoa siitä, miten jännetuppitulehduksia voisi ehkäistä. Kyynärpään ja olkapään jännesairauksia voi pyrkiä ehkäisemään syömällä terveellisesti ja olemalla tupakoimatta. Myös liikunta auttaa.

Lue myös: Kiukutteleeko ranne tai kyynärpää? Katso helpot ohjeet kotijumppaan

Kiukutteleeko ranne tai kyynärpää?
© Pekka Nieminen / Otavamedia © Pekka Nieminen / Otavamedia

9. Auttavatko kinesioteippi ja erilaiset tuet tulehduksesta toipumiseen? 

En ole nähnyt tutkimusta, että teippi vaikuttaisi jännetuppitulehduksen paranemiseen. Se voi auttaa oireiden lievittämiseen. Myös rannetukea voi kokeilla oireiden hoidossa. Jossain määrin liike on kuitenkin tarpeellista, sillä jänteen aineenvaihdunta tarvitsee liikettä.

10. Saako tulehtunutta kohtaa hieroa?

Saa toki. Hieronta ei ainakaan pahenna tulehdusta.

11. Pitkittynyt jännetuppitulehdus – mitä se hoitamattomana aiheuttaa? Miten muuten heijastuu muuhun terveyteen? 

Ei mitenkään. Jännetupen tulehdus on paikallinen ilmiö eikä leviä muualle kehoon. Niihin liittyy harvoin jännerepeämiä, eli jänteen katkeilua tarvitse pelätä. Ongelma on vaaraton, ja sen ainoa huono puoli on elämänlaadun huononeminen ja mahdolliset sairauspoissaolot töistä tai harrastuksista.

12. Milloin jännetupen tulehdus vaatii leikkaushoitoa?

Kun muut hoidot eivät auta ja elämänlaatu kärsii. Jännetuppitulehduksissa leikkaushoidon tulos on hyvä, esimerkiksi napsusormi paranee leikkauksen jälkeen hyvin.

Sen sijaan jännesairauksissa, kuten tenniskyynärpäässä tai olkapään jännerappeumassa, tutkimusten mukaan leikkauksella ei saada parempia tuloksia kuin pelkällä kuntoutuksella. Suomessa jännesairauksien leikkaukset ovatkin nykyään melko harvinaisia.

13. Paraneeko hoitamaton jännetupen tulehdus itsekseen?

Kyllä jännetupen tulehdus toisinaan paranee itsekseen. Monilla se ovat niin lievä, että sen vuoksi ei käydä edes lääkärissä.

Artikkelia on muokattu 30.10.2023 klo 16:09

Lue myös Anna.fi: Tenniskyynärpää on jänteen keski-iän kriisi – näistä oireista sen tunnistaa

X