Edunvalvonta – Millainen valtakirja ja hakemus tarvitaan? Käytännönsyistä vain yksi valtuutettu edunvalvoja on helpoin ratkaisu

Kuka vain voi menettää toimintakykynsä väliaikaisesti tai kokonaan onnettomuuden tai äkillisen sairauden takia. Edunvalvontavaltakirjalla varmistat, että laskusi tulevat maksetuiksi ja asiasi sujuvat haluamallasi tavalla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Edunvalvonta voi olla tarpeen meistä jokaiselle. Lue asiantuntijan neuvot, tällainen valtakirja on tarpeen.

Kuka vain voi menettää toimintakykynsä väliaikaisesti tai kokonaan onnettomuuden tai äkillisen sairauden takia. Edunvalvontavaltakirjalla varmistat, että laskusi tulevat maksetuiksi ja asiasi sujuvat haluamallasi tavalla.
Teksti:
Tiina Torppa

Edunvalvonta on tarpeen, kun henkilö ei itse pysty hoitamaan omia asioitaan. Edunvalvoja hoitaa yleensä henkilön taloudellisia asioita ja omaisuutta sekä huolehtii hänelle kuuluvasta hoidosta. Kuka voi toimia edunvalvojana ja millainen hakemus ja valtakirja tarvitaan? Näin kysymyksiin vastaavat lakimies, OTM Mari Sarajärvi LakiMari, sekä Muistiliiton neuvottelukoordinaattori Mailis Heiskanen.

Mikä on edunvalvontavaltakirja?

Siinä sinä päätät, kuka voi hoitaa asioitasi, mitä asioita ja miten niitä tulee hoitaa.

Edunvalvontavaltuutus perustuu lakiin. Laki määrää, että valtuutettu saa hoitaa omaisuuteen, talouteen ja henkilöön liittyviä asioita tilanteessa, jossa et itse kykenisi niitä hoitamaan.

Omaisuusasia voi liittyä vaikkapa autoon: valtuuttamasi henkilö saa puolestasi myydä autosi. Hän voi solmia sinulle sähkösopimuksen, edustaa sinua taloyhtiön yhtiökokouksessa tai tehdä metsänhoitosopimuksia. Hän voi maksaa laskusi ja tarkistaa veroilmoituksesi.

Edunvalvontavaltuutettu voi huolehtia eläkeasioista ja Kelan sairausvakuutuskorvauksista tai hakea puolestasi hoitotukia. Hänellä on oikeus sopia asumisesta, kotipalveluista ja terveydenhuollosta. Valtuutettu voi käydä lääkärin kanssa neuvotteluja ja nähdä lääkärin päätökset.

Edunvalvontavaltakirjassa voit määrätä, että muutoin salassa pidettävät terveystietosi luovutetaan valitsemillesi henkilöille. Lisäksi edunvalvontavaltuutukseen on hyvä kirjata, jos olet tehnyt hoitotahdon.

Moni luulee edunvalvontavaltuutuksen tarkoittavan ihmisen arjen huolehtimisesta hänen kotonaan. Sitä se ei ole. Usein asiat voi hoitaa puhelimitse tai tietokoneella vaikka toiselta paikkakunnalta.

Millaisia toiveita tai ehtoja voi laittaa edunvalvontavaltakirjaan?

Edunvalvontavaltakirjaan voi laittaa omia kohtuullisia toiveita, selviä määräyksiä tai ehtoja asioiden hoidosta. Esimerkiksi muistisairautensa alussa eräs musiikin ystävä kirjasi, että häntä pitää jatkossakin käyttää konserteissa kuulemassa elävää musiikkia. Tai joku tahtoo, että hoitokodissa hiukset leikataan viikoittain.

Ehtona voi olla, että myytäessä mökkiä sitä pitää ensin tarjota lähipiirille. Tai tiettyä omaisuuserää ei saa myydä muutoin kuin joidenkin henkilöiden suostumuksella.

Valtuuttamasi ihminen voi hoitaa puolestasi myös lahja-asiat. Valtuutettu ei silti saa puolestasi antaa lahjoja omalle lähipiirilleen, vaan tehtävään on valtuutettava esteetön varahenkilö.

Kenen pitäisi tehdä edunvalvontavaltakirja?

Jokaisen. Kuka tahansa voi sairastua äkisti tai joutua onnettomuuteen. Mitä enemmän on ikää, sitä tärkeämpää on järjestää asia kuntoon. Vain oikeustoimikelpoinen henkilö voi tehdä valtuutuksen toiselle. Joskus voi olla liian myöhäistä.

Milloin ei edunvalvonta ja valtakirja kannattaa jättää tekemättä?

Se ei kannata, jos on odotettavissa, että menehtyy muutaman kuukauden kuluttua. Edunvalvontavaltakirjan voimaan saattamiseen menee 2–3 kuukautta.

Pitääkö edunvalvontavaltakirja tehdä, jos ei ole omaisuutta?

Laskuja ja muita hoidettavia asioita riittää elämän loppuun saakka. Tietosuojasyistä perheenjäsenkään ei saa sinua koskevia tietoja eikä voi hoitaa asioitasi ilman edunvalvontavaltuutusta. Ilman sitä voit joutua tilanteeseen, jossa sinulle tulee hakea virallinen edunvalvoja. Siihen kuluu aikaa, ja laskut ja hoidettavat asiat kasautuvat.

Voiko kaksi omaa lasta toimia eduvalvojina?

Asiantuntijat eivät suosittele, että kaksi ihmistä hoitaa yhdessä talousasioita. Käytännössä molempien on hankalaa allekirjoittaa sopimukset yhtä aikaa. On hyvä valtuuttaa toinen hoitamaan asioita ja nimetä toinen varahenkilöksi.

Lue myös: Läheinen on muistisairas – Milloin aikuinen lapsi voi puuttua muistisairaan vanhemman tekemisiin?

Muistisairas aistii tunnetilat
Muistisairas aistii tunnetilat tarkasti. Ole siis aidosti läsnä ja katso kohti. © iStock

Riittääkö, että läheisellä on tilinkäyttöoikeus?

Siitä on apua laskujen maksussa, mutta se ei riitä muiden asioiden hoitamiseen. Kukaan ei pääse toisen puolesta hoitamaan esimerkiksi vakuutus-, Kela- tai muita viranomaisasioita.

Riittääkö, jos teen valtakirja on tehty läheiselleni?

Toki eri valtakirjoilla pärjää jonkin aikaa. Niitä voi käyttää, kun henkilö on oikeustoimikelpoinen ja valvoo itse niiden käyttöä.

Entä jos annan pankkitunnukseni läheiselleni?

On lainvastaista tunnistautua toisen pankkitunnuksilla. Pankkitunnukset todistavat henkilöllisyyden digitaalisessa ajassamme. Pankkitunnuksia saat käyttää vain sinä.

Lue myös: Miten voin hoitaa äitini pankkiasioita? Näin autat läheistäsi asioiden hoidossa

”Helpoimmalla pääset, kun olet yhteydessä äitisi pankkiin ja kysyt millainen valtakirja mihinkin hommaan tarvitaan.”
”Helpoimmalla pääset, kun olet yhteydessä äitisi pankkiin ja kysyt millainen valtakirja mihinkin hommaan tarvitaan.” Kuva: istockphoto

Isäni muistisairaus alkoi. Voiko hän enää valtuuttaa minua?

Jos sairaus on vasta alussa, lääkäri voi lausunnossaan vahvistaa isän kyvyn ymmärtää valtakirjan merkitys. Sen jälkeen isä voi vielä itse tehdä edunvalvontavaltakirjan. Kukaan ei kuitenkaan saa allekirjoittaa toisen puolesta edunvalvontavaltakirjaa.

Lue myös: Mitä on tiedettävä edunvalvonnasta?

© iStock

Minulla ei ole puolisoa eikä lapsia. Kenet voin valtuuttaa?

Valitse luottohenkilö, ystävä tai sukulainen. Kannattaa kysyä suostumus etukäteen ja keskustella siitä, mitä valtakirja sisältää. Edunvalvontavaltuutettu antaa tosin suostumuksensa kirjallisesti vasta, kun valtakirja laitetaan voimaan.

Asiantuntijat suosittelevat nimeämään ensisijaisen valtuutetun lisäksi toissijaisen valtuutetun ja jopa useampia henkilöitä siltä varalta, että ensi- ja toissijaiselle tulisi este.

Laki antaa mahdollisuuden valtuuttaa vain yksityisen henkilön. Toki voi valita juristin, joka edunvalvontavaltuutettuna laskuttaa työstään. Kenelle tahansa muullekin voi maksaa palkkion valtuutetun tehtävistä.

Mitä tapahtuu, jos en tee edunvalvontavaltakirjaa?

Jos et itse voi enää hoitaa asioitasi, käräjäoikeus voi hakemuksesta määrätä puolison tai muun läheisen sinulle edunvalvojaksi. Monien asioiden hoitaminen tosin hidastuu ja vaikeutuu siihen verrattuna, että olisit etukäteen tehnyt edunvalvontavaltakirjan.

On asioita, joita oikeuden määräämä edunvalvoja, edes perheen jäsen, ei saa tehdä ilman erillistä holhousviranomaisen lupaa. Hän ei esimerkiksi saa myydä asuntoa. Erillisten lupien haku lisää kustannuksia ja vie aikaa.

Voinko saada yhteiskunnalta edunvalvojan?

Valtion virkamiehenä toimivalla yleisellä edunvalvojalla on asiakkainaan eri syistä edunvalvontaa tarvitsevia henkilöitä: alaikäisiä, sairaita tai ihmisiä, joilla on elämänhallinnan ongelmia. Jos tarvittaessa ketään muuta ei voida määrätä hoitamaan tehtävää edunvalvojana, sinulle määrätään yleinen edunvalvoja.

Yleisen edunvalvojan toimintatapa voi olla suoraviivaista. Yleinen edunvalvoja voi myydä omaisuutesi, sillä rahaa on helpointa hallinnoida.

Lue myös: Kun vanhempi sairastuu – Nämä valtakirjat ja valtuutukset tarvitset, jotta voit hoitaa asioita toisen puolesta

Voinko itse tehdä edunvalvontavaltakirjan?

Internetistä löytyy maksutta pohjia, mutta perusvaltuutus harvoin riittää. Jotta valtakirjasta tulee kattava, se kannattaa käydä läpi asiantuntijan kanssa. Lainsäädäntö on mutkikasta, on hyvä tietää eri lakien vaikutus valtakirjan sisältöön.

Asiantuntevaa apua antavat oikeusaputoimisto, pankkien lakimiehet, asianajo- ja lakiasiaintoimistot.

On tärkeää, että valtakirjassa on esteettömät todistajat. Lähisukulainen, esimerkiksi siskon avomies, ei kelpaa.

Valtuutettu toimittaa jo laaditun edunvalvontavaltakirjan Digi- ja väestötietovirastoon vasta, kun tulee tarve edunvalvontaan. Hän täyttää myös hakemuslomakkeen ja liittää mukaan lääkärinlausunnon, josta selviää, ettei valtuuttaja pysty hoitamaan asioitaan.

Lue myös: Edunvalvontavaltuutuus (EVV) on tärkeä valtakirja, joka valvoo etuja elämäntilanteen heikennyttyä – Mitä tehdä, jos valtuutettu huijaa?

Edunvalvontavaltuus on tärkeä valtakirja
Edunvalvontavaltuutuksen voi tarvittaessa perua. Valtuutuksen peruuttamisen vahvistaminen edellyttää, että valtuuttaja ymmärtää peruuttamisen merkityksen. Valtuuttajan ei tarvitse perustella, miksi hän haluaa peruuttaa valtuutuksen. © iStock

Juttu on julkaistu ensi kerran Vivassa 10/2023.

Lue myös: Vältä nämä virheet, kun teet hoitotahdon: epätäsmällinen toive voi lisätä turhaa kärsimystä ja kipua

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X